Żyto właściwości, witaminy i uprawa. Przepisy na dania z żyta

Freeimages.com/Joanna Myszak Freeimages.com/Joanna Myszak

Żyto nie zawsze było przez ludzkość uznawane za zboże. Na początku kariery określano je mianem szkodliwego chwastu. Z czasem jednak przekonano się do tej plennej i odpornej na choroby rośliny. Obecnie żyto uprawia się głównie w Europie. Na półkach sklepowych możemy znaleźć liczne wyroby z tego zboża: pieczywo, słodycze, otręby, płatki, a nawet alkohol. Dobrej jakości żywność żytnia jest źródłem cennego błonnika, witamin i minerałów. Dzięki temu, że obfituje w fitoestrogeny, działa przeciwrakowo, a spora zawartość błonnika zapobiega chorobom układu pokarmowego i zapewnia uczucie sytości. Mimo licznych właściwości prozdrowotnych, ostatnimi czasy żyto jest otoczone złą sławą ze względu na zawarty w nim gluten. Czy mimo to warto włączyć to zboże do codziennej diety?



Żyto (Secale L.) stanowi rodzaj roślin z rodziny wiechlinowatych. Wywodzi się z Azji i liczy ok. 10 różnych gatunków, z których najważniejszym pod względem gospodarczym jest żyto zwyczajne. Ziarna tego zboża są żółto-szaro-zielone i mają podłużny, wrzecionowaty kształt. Na świecie uprawia się ok. 11 mln ha, żyta, co stanowi ok. 1,5% całkowitej powierzchni zasiewów wszystkich zbóż. Najwięksi producenci tego zboża to: Rosja, Szwecja, Polska, Niemcy i Białoruś – a więc głównie Europa Środkowa i
Wydajność żyta
Średnio w ciągu roku uzyskuje się w Polsce ok. 5500 tys. ton ziarna, czyli niemal 23 % globalnych zbiorów
Wschodnia. W naszym kraju uprawia się żyto na ok. 2350 tys. ha, co stanowi ponad 26 % zasiewów. Średnio w ciągu roku uzyskuje się  w Polsce ok. 5500 tys. ton ziarna, czyli niemal 23 % globalnych zbiorów. Ziarno żyta jest przeznaczane głównie na pasze dla zwierząt, jednak wykorzystuje się je także w przemyśle zbożowo-młynarskim jako surowiec do wyrobu mąki. Wypieka się z niej dwa rodzaje chleba – pieczywo żytnie jasne o niskiej zawartości popiołu i ciemne, w którym zawartość popiołu przekracza 1%.

Każdy region ma swoje żyto

Żyto jest zbożem, które najlepiej sprawdza się na glebach lekkich i słabych. Dzięki temu, że ma dobrze rozwinięty system korzeniowy, przejawia niewielkie wymagania wodne i nie jest wrażliwe na ubytki w fizykochemicznych właściwościach gleby. Co więcej, całkiem dobrze znosi kwaśny odczyn podłoża i odznacza się wysoką odpornością na mróz. Na rynku występuje mnóstwo odmian żyta. Rolnicy mogą wybierać spośród populacyjnych odmian tradycyjnych, a także odmian syntetycznych i mieszańcowych. Jedne z popularniejszych nasion to: Dańkowskie Diament, które jest odporne na choroby, odznacza się sporą zawartością białka i średnią plennością, Palazzo F1 (mieszaniec), który poza niższą odpornością wyróżnia się małą zawartością białka i dobrą plennością oraz Brasetto (mieszaniec) o słabej odporności, niskiej tolerancji na zakwaszenie gleby i bardzo dobrej plenności. Zgodnie z Porejestrowym Doświadczalnictwem Odmianowym i Rolniczym COBORU, dla poszczególnych regionów kraju zaleca się specjalne odmiany żyta:

wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy