Chrząszcze mogłyby zastąpić niektóre herbicydy

Biegacz złocisty (Carabus auratus). Fot. Soebe/ Wikipedia CC Biegacz złocisty (Carabus auratus). Fot. Soebe/ Wikipedia CC

Chrząszcze z rodziny biegaczowatych odgrywają istotną rolę w usuwaniu z gleby nasion chwastów – odkryli brytyjscy i francuscy naukowcy.  



Obecność chwastów powoduje zmniejszenie plonów, dlatego odkrycie to może doprowadzić do uważniejszego zabiegania o bioróżnorodność upraw, która razem ze stosowaniem herbicydów służy kontrolowaniu wzrostu tych roślin.

Wyniki badania potwierdzają wieloletnie przypuszczenia o dobroczynnym działaniu chrząszczy na glebę. „Niszczenie nasion przez chrząszcze z rodziny biegaczowatych zmniejsza liczbę chwastów w uprawach i poprawia produktywność rolnictwa” – podkreśla dr David Bohan z brytyjskiej organizacji Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC), który poprowadził badanie.
Dla potrzeb eksperymentu, opisanego w magazynie „Journal of Applied Ecology”, naukowcy przyjrzeli się 257. konwencjonalnie uprawianym polom w Wielkiej Brytanii. Brano pod uwagę uprawy buraka cukrowego, kukurydzy, a także rzepaku jarego i ozimego.

Okazało się, że najsilniej zredukowana była liczba chwastów jednoliściennych, które są dużym problemem większości brytyjskich farm. Niektóre z tych roślin są odporne na herbicydy, więc powodują zmniejszenie plonów. Dodatkowo polityka ograniczania stosowania środków ochrony roślin może doprowadzić do szerzenia się chwastów, więc wszelkie alternatywy mogą mieć duże znaczenie.

Opisywanie chrząszcze najwyraźniej zjadają znaczną część nasion chwastów, która inaczej trafiłyby do gleby. Dzięki właściwemu zarządzaniu uprawami, chrząszcze te mogłyby zastąpić niektóre herbicydy i istotnie zmniejszyć liczbę chwastów.

„Będziemy musieli wykarmić 9 mld ludzi przed 2050 rokiem, więc musimy zaangażować się w badania, które będą szansą na usprawnienie praktyk rolniczych i prowadzenie zrównoważonego rolnictwa w przyszłości. Kiedy przyglądamy się całym ekosystemom farm, możemy znaleźć różne uwarunkowania, m.in. wynikające z obecności tych owadów. Ten projekt pokazuje, że równowaga w tych ekosystemach jest kluczowa dla istnienia zrównoważonego rolnictwa w kolejnych latach” – uważa prof. Douglas Kell z BBSRC.
 
Badanie przeprowadzili Brytyjczycy we współpracy z francuskim Institut National de la Recherche Agronomique (INRA) – podaje serwis EurekAlert.  
Źródło: PAP – Nauka w Polsce
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Pasaż zakupowy