Kurczaki hodowane na mięso żyją w potwornym cierpieniu

Wtorek 08.05.2018
Dużym problemem na fermach drobiu jest nadmierne zagęszczenie. Źródło: Otwarte Klatki Dużym problemem na fermach drobiu jest nadmierne zagęszczenie. Źródło: Otwarte Klatki

Kurczaki hodowane na mięso całe swoje życie przybywają ciasno stłoczone w wielkich hangarach, w oparach amoniaku, bez dostępu do świeżego powietrza i słońca.W swojej najnowszej kampanii Stowarzyszenie Otwarte Klatki zwraca uwagę na problemy, z którymi wiąże się masowa produkcja drobiu i postuluje wprowadzenie systemowych zmian w hodowli tych zwierząt.


Polska jest największym producentem drobiu w Europie ‒ wynika z danych Komisji Europejskiej. W latach 2005-2015 2-krotnie zwiększyła się liczba hodowanych w kraju brojlerów, przy 10 proc. wzroście spożycia. Większość mięsa eksportowana jest do Niemiec, Wielkiej Brytanii i Francji. W sumie każdego roku w Polsce hodowanych jest ponad miliard kurczaków.

Jak wynika z raportów Głównego Urzędu Statystycznego, zdecydowana większość z nich żyje na największych fermach przemysłowych. Takich obiektów jest co prawda stosunkowo mało (stanowią zaledwie 3,8% wszystkich gospodarstw), ale znajduje się na nich średnio aż kilkadziesiąt tysięcy kur. W rezultacie niemal cała produkcja (98%) pochodzi właśnie z mega-ferm.




Organizatorzy kampanii "Frankenkurczak” zwracają uwagę, że hodowla przemysłowa, która wypiera obecnie w Polsce tradycyjne rolnictwo rodzinne, skutkuje licznymi problemami związanymi z dobrostanem zwierząt.  

‒ Współczesne brojlery to efekt eksperymentów prowadzonych w latach pięćdziesiątych w Stanach Zjednoczonych. Celem było stworzenie rasy, która w jak najkrótszym czasie osiągałaby jak największą masę - wyjaśnia Marcin Niesyt, koordynator kampanii “Frankenkurczak” ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki. ‒ Obecnie tempo wzrostu jest jeszcze większe. Gdyby porównać to do rozwoju człowieka, 5-letnie dziecko ważyłoby 150 kg ‒ dodaje.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy