ROLNICTWO EKOLOGICZNE. Rolnictwo ekologiczne – raport NIK.

Wtorek 06.04.2010
Fot. sxc.hu Fot. sxc.hu

Najwyższa Izba Kontroli wskazała nieprawidłowości w funkcjonowaniu gospodarstw ekologicznych w Polsce.



Z raportu NIK wynika, że Polskie produkty dostarczane przez gospodarstwa ekologiczne cechują się wysoką jakością i spełniają wymagania żywności ekologicznej. Pod względem ilości gospodarstw ekologicznych Polska zajmuje w tej chwili siódme miejsce pośród krajów Unii Europejskiej.

W żadnej spośród 712 przebadanych przez NIK próbek nie znaleziono organizmów modyfikowanych genetycznie. Odnotowano systematyczny rozwój rolnictwa ekologicznego. Według NIK istnieje spore prawdopodobieństwo, że zakładana w Planie Działania dla Żywności Ekologicznej i Rolnictwa na lata 2007-2013 liczba gospodarstw wynosząca 20 tys. jest realna do osiągnięcia.

W swoim raporcie NIK informuje, że największa wykryta nieprawidłowość dotyczy braku sprecyzowania przepisów odnoszących się do wymagań, jakie powinny spełniać uprawy ekologiczne z perspektywy pielęgnacji roślin czy minimalnej obsady lub jakości sadzonek. Taka sytuacja powoduje, że niektóre gospodarstwa traktują uprawy ekologiczne jako sposób na zdobycie dopłat, chociaż nie mają zamiaru podjąć się produkcji czegokolwiek. Przykładowo – wysoka stawka dopłat do uprawy orzecha włoskiego, wynosząca 1800 zł do 1 hektara, sprawiła, że właśnie ten gatunek wyjątkowo często wykorzystywany był w nieautentycznych uprawach.
Źródło: NIK
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy