Definicja pojęcia:

inhibitory

Inhibitory - 1) związki chemiczne o działaniu hamującym proces starzenia materiałów;
2) substancje powodujące zwolnienie lub zatrzymanie reakcji chemicznych (tzw. katalizatory ujemne). W pokarmach mogą występować substancje, które hamują działanie pewnych ważnych dla organizmu enzymów. Na przykład inhibitory amylazy, emzymu występującego w ślinie i jelicie cienkim, niezbędnego do trawienia skrobi, występują w ziarnach pszenicy. Gotowanie i pieczenie powoduje rozkład tego inhibitora. Z kolei owies, kukurydza, brukselka, cebula i orzechy zawierają inhibitor proteazy, tj. enzymu, który z trypsyną i chymotropsyną pozwala ciąć proteiny zawarte w pokarmach. Także solaniana zawarta w zielonych częściach ziemniaków i pomidorów jest inhibitorem cholinoesterazy, która jest neurotransmiterem.


Legenda. Pokaż objaśnienia oznaczeń i skrótów
Szukaj
Oceń stronę
Ocena: 5.0
Wybór wg alfabetu:
a b c ć d e f g h i j k l ł m n o q p r s ś t u v w x y z ż ź
Pasaż zakupowy