Definicja pojęcia:

tłuszcze

Tłuszcze - to związki organiczne, stanowiące mieszaninę estrów gliceryny oraz wyższych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze (lipidy) dzieli się ze względu na ich budowę chemiczną, pochodzenie, obecność wiązań podwójnych oraz stan skupienia. Pod kątem budowy chemicznej, lipidy mogą być proste, a więc składać się wyłącznie z estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych, lub złożone, mające w swoim składzie oprócz alkoholu i kwasów tłuszczowych również inne związki. Do tłuszczów prostych zaliczamy lipidy właściwe, trójacyloglicerole (estry gliceryny i trzech kwasów tłuszczowych) oraz woski (np. wosk pszczeli, parafina, lanolina, olej jojoba).


Cząsteczka trójglicerydu, źródło: Wikipedia



Legenda. Pokaż objaśnienia oznaczeń i skrótów
Szukaj
Oceń stronę
Ocena: 4.6
Wybór wg alfabetu:
a b c ć d e f g h i j k l ł m n o q p r s ś t u v w x y z ż ź
Pasaż zakupowy