Definicja pojęcia:

witaminy

Witaminy – rozpowszechnione w świecie roślinnym i zwierzęcym niskocząsteczkowe związki organiczne o różnorodnej budowie chemicznej. Witaminy nie posiadają wartości energetycznej, a zatem nie stanowią źródła energii dla człowieka, nie mają też właściwości budulcowych. Są jednak niezbędne organizmowi do usprawniania wielu procesów metabolicznych. Niedobór witamin prowadzi do awitaminozy i wiąże się z tymczasową lub trwałą utratą zdrowia. Witaminy nie są związkami endogennymi – ludzki organizm nie wytwarza ich samodzielnie, dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.

Witaminy mają różną przyswajalność, w zależności od źródła, z którego je pobieramy. Najlepiej przyswajalne są witaminy z pokarmów naturalnych, niemniej w wielu przypadkach wskazana jest dodatkowa suplementacja preparatami witaminowymi lub witaminami pozyskanymi syntetycznie z naturalnych surowców. Poszczególne witaminy, jak i inne związki organiczne mogą wpływać wzajemnie na wchłanianie przez organizm. W niektórych przypadkach może dojść nawet do przedawkowania witamin, co nazywamy hiperwitaminozą. Dla utrzymania zdrowia potrzebne są nam niewysokie dzienne dawki witamin. Za wyjątkiem witaminy C, dobowe zapotrzebowanie na każdą z nich wynosi najwyżej 20 mg.


pixabay.com



Legenda. Pokaż objaśnienia oznaczeń i skrótów
Szukaj
Oceń stronę
Ocena: 5.0
Wybór wg alfabetu:
a b c ć d e f g h i j k l ł m n o q p r s ś t u v w x y z ż ź
Pasaż zakupowy