Bocian czarny (Ciconia nigra)

Nazywany/a też: hajstra

Występowanie

Zamieszkuje tereny od Francji przez kraje Beneluksu i Europę Środkową, aż do południowej części Uralu. Żyje także na Bałkanach i Kaukazie, a także  w Południowej Afryce (mała wyizolowana populacja). Zimują w północno-wschodniej Afryce. Populacje z Azji zaś w Indiach i Pakistanie. W Polsce jest bardzo nieliczny i miarkowanie rozpowszechniony. Szacuje się, że żyje u nas 1100–1200 par tego gatunku. 90% populacji gnieździ się na niżu. Najwyżej położone gniazdo stwierdzono w Gorcach na wysokości 950 m. n.p.m.
Bocian Czarny, Ciconia nigra, Black Stork Fot. Marek Szczepanek

Galeria zdjęć

Bocian Czarny, Ciconia nigra, Black StorkBocian czarnyBocian czarny
Bocian Czarny młody, Ciconia nigra, Black StorkBocian czarnyBocian czarny

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Bocianowe
Rodzina:Bocianowate
Rodzaj:Ciconia
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy