Czeczotka (Acanthis flammea)

Nazywany/a też: czeczotka zwyczajna

Wstęp

Ptak nieznacznie mniejszy od wróbla. Lot u niego jest falisty. Stadny. W kraju nieliczne lęgi ale licznie zimuje, regularnie spotykany na przelotach. Część osiadła, pozostała cześć wędrowna.
Czeczotka Zdjęcie - Leszek Z/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl

Galeria zdjęć

CzeczotkaCzeczotkaCzeczotkaCzeczotka
CzeczotkaCzeczotkaCzeczotkaCzeczotka

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Wróblowe
Rodzina:Łuszczaki
Rodzaj:Acanthis
Gatunek:Czeczotka
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy