Dzwoniec (Carduelis chloris)

Nazywany/a też: dzwoniec zwyczajny

Wygląd

Dzwońca można dość łatwo rozpoznać już po samej sylwetce, która jest okrągła i trochę niezgrabna z rozwidlonym ogonem. Upierzenie ma oliwkowozielony odcień z rzucającym się w oczy żółtym zabarwieniem brzegów skrzydeł i nasady ogona. Samica jest ogólnie bardziej szara, z mniejszą ilością żółtego. Osobniki młodociane są delikatnie prążkowane, a żółte plamy występują jedynie u nasady ogona. Charakterystyczną cechą dzwońca jest również dziób: krótki, szeroki i mocny, doskonale dostosowany do rodzaju spożywanego pokarmu. Długość ciała wynosi ok. 15 cm, rozpiętość skrzydeł 28 cm, waga ok. 25 g.
Dzwoniec, Carduelis chloris, GreenfinchSamice, fot. Marek Szczepanek

Galeria zdjęć

Dzwoniec, Carduelis chloris, GreenfinchDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniec
Dzwoniec, Carduelis chloris, GreenfinchDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniec

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Gromada:Ptaki
Rząd:Wróblowe
Rodzina:Łuszczaki
Rodzaj:Carduelis
Gatunek:Dzwoniec
Indeks nazw dla gromady - Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy