Koala (Phascolarctos cinereus)

Nazywany/a też: torbacz koala

Rozmnażanie i rozwój

  W okresie godowym samiec kopuluje z wszystkimi samicami, które napotyka na swoim terytorium. Samica rodzi zazwyczaj jedno młode po ciąży trwającej ok. miesiąca. Po narodzinach maluch przyczepia się do jednego z dwóch sutków w otwierającej się ku tyłowi torbie matki. Pozostaje tam ok. pół roku. Kiedy kończy 5 miesięcy samica zaczyna go karmić papką z częściowo przetrawionych liści eukaliptusa, która wydobywa się z jej odbytu. Ten pierwszy pokarm stały zawiera drobnoustroje umożliwiające prawidłowe trawienie. Po ukończeniu 6 miesięcy młode opuszcza torbę i przenoszą się na grzbiet matki, gdzie pozostają do ukończenia roku.
Koala,Phascolarctos cinereusŹródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Koala,Phascolarctos cinereusKoala,Phascolarctos cinereus
Koala,Phascolarctos cinereus

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rodzina:Koalowate
Gatunek:Koala
Indeks nazw polskich dla gromady - Kręgowce
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy