Lemur Katta (Lemur catta)

Nazywany/a też: katta

Wygląd

  Jest to zwierzę wielkości rosłego kota i przypominające go w pewnym stopniu z sylwetki i wydawanych dźwięków. Długość jego ciała wynosi 30 -45 cm, ogona w przybliżeniu drugie tyle. Waga waha się w granicach 2 -2,5 kg. Głowa tego lemura jest niewielka o wydłużonym pysku, dość długich, zaostrzonych uszach i dużych oczach z żółtoczerwoną tęczówką. Kończyny tylne są dłuższe od przednich. Futro na głowie i grzbiecie ma barwę szarą, na spodzie jest jaśniejsze. Koniec pyska jest ciemny, podobnie jak obwódki wokół oczu, reszta twarzy i uszy pokryte są białawymi włosami. Puszysty ogon zdobią na przemian ułożone czarne i białe pierścienie. Stopy i dłonie są wydłużone, drugi palec u stopy zaopatrzony jest w długi pazur.
Lemur Katta, Lemur catta Źródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Lemur Katta, Lemur catta
Lemur Katta, Lemur catta

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rząd:Naczelne
Rodzina:Lemurowate
Rodzaj:Lemur
Gatunek:Lemur Katta
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy