Lemur Katta (Lemur catta)

Nazywany/a też: katta

Lemur Katta, Lemur catta Źródło: Corel Stock Photo

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Gromada:Ssaki
Rząd:Naczelne
Rodzina:Lemurowate
Rodzaj:Lemur
Gatunek:Lemur Katta

Galeria zdjęć

Lemur Katta, Lemur cattaLemur Katta, Lemur catta

Charakterystyka

Wygląd


  Jest to zwierzę wielkości rosłego kota i przypominające go w pewnym stopniu z sylwetki i wydawanych dźwięków. Długość jego ciała wynosi 30 -45 cm, ogona w przybliżeniu drugie tyle. Waga waha się w granicach 2 -2,5 kg. Głowa tego lemura jest niewielka o wydłużonym pysku, dość długich, zaostrzonych uszach i dużych oczach z żółtoczerwoną tęczówką. Kończyny tylne są dłuższe od przednich. Futro na głowie i grzbiecie ma barwę szarą, na spodzie jest jaśniejsze. Koniec pyska jest ciemny, podobnie jak obwódki wokół oczu, reszta twarzy i uszy pokryte są białawymi włosami. Puszysty ogon zdobią na przemian ułożone czarne i białe pierścienie. Stopy i dłonie są wydłużone, drugi palec u stopy zaopatrzony jest w długi pazur.

Występowanie


  Gatunek ten zamieszkuje tereny bezleśne i skaliste wyżyny jedynie w południowo -zachodniej części Madagaskaru.

Czy wiesz, że...Pierwszy lemur katta został przywieziony do Europy już w XVIII wieku. Po raz pierwszy w niewoli urodził się prawdopodobnie w 1842r. w Paryżu.

Tryb życia


  Lemur katta prowadzi naziemny tryb życia na skąpo porosłych, suchych i skalnych terenach. Kryjówkami dla niego są jaskinie i rozpadliny skalne. Jest aktywny w dzień. Dobrze porusza się po ziemi, świetnie skacze, potrafi chodzić na tylnych kończynach. Przebywa w grupach liczących od 5 do 20 osobników i w obrębie takiej grupy (której przewodzi zwykle starsza samica) jest bardzo zgodny i towarzyski. Często siedzi ciasno przytulony do współtowarzyszy, obejmując się z nimi wzajemnie ogonami. Wiele godzin dziennie poświęca na toaletę swojego futra. Wydaje bardzo różnorodne odgłosy: żałosne, donośne nawoływania, mruczenie, poszczekiwanie.

Odżywianie


  Katta jest zwierzęciem wszystkożernym. Zjada bardzo chętnie owoce (opuncji, figi, banany) i owady. Oprócz tego żywi się liśćmi, pędami, pąkami i korzeniami różnych roślin, a także jaszczurkami i ptasimi jajami. Pokarm chwyta i podaje do pyska rękami.

Rozmnażanie i rozwój


  Ciąża trwa ok. 4,5 miesiąca. Samica rodzi zwykle 1lub 2, rzadziej 3 młode. Na czas porodu odchodzi od grupy. Młode po urodzeniu przyczepia się do jej futra na brzuchu, a po 2 tygodniach przechodzi na grzbiet, gdzie pozostaje do ukończenia miesiąca. Zaczyna wtedy oprócz mleka matki pobierać pokarm stały. Opuszcza matkę dopiero w wieku 6 miesięcy. Dojrzałość płciową osiąga w wieku 1,5 roku, a żyje nawet do 25 lat.

Pasaż zakupowy

Indeks nazw dla gromady - Ssaki