Niedźwiedź polarny (Ursus maritimus)

Nazywany/a też: niedźwiedź biały, niedźwiedź morski

Niedźwiedź polarny, Polar Bear, Ursus maritimus Źródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Niedźwiedź polarny, Polar Bear, Ursus maritimusNiedźwiedź polarny, Polar Bear, Ursus maritimusNiedźwiedź polarny, Polar Bear, Ursus maritimus
Niedźwiedź polarny, Polar Bear, Ursus maritimusNiedźwiedź polarny, Polar Bear, Ursus maritimus

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Gromada:Ssaki
Rodzaj:Ursus

Budowa


Jest największym żyjącym współcześnie niedźwiedziem - waga starych samców dochodzi do 800 kg, lecz przeciętne niedźwiedzie ważą ok. 300-450 kg, dł. ciała 2,2-2,5 m, wys. w kłębie prawie 1,5 m. Wydłużony kształt ciała odróżnia go od innych niedźwiedzi.
Futro grube i gęste, białe lub u starszych osobników żółtawobiałe, od zimna chroni go ponadto gruba warstwa tłuszczu. Gęsto owłosione stopy pomagają w stąpaniu po śniegu i stanowią naturalną ochronę przed mrozem. Palce złączone do połowy długości skórą przystosowane są do zwinnego poruszania się w wodzie.
Wyróżnia się świetnym powonieniem (potrafi wyczuć zdobycz z odległości 5-7 km, a także przez grubą warstwę śniegu), co więcej, jest obdarzony ostrym wzrokiem i słuchem.

Pasaż zakupowy

Indeks nazw dla gromady - Ssaki