Pingwin złotoczuby (Eudyptes chrysolophus)

Pingwin złotoczuby, Eudyptes chrysolophus, Macaroni Penguin Źródło: Corel Stock Photo

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Gromada:Ptaki
Rząd:Pingwiny
Rodzina:Pingwinowate
Rodzaj:Eudyptes

Galeria zdjęć

Pingwin złotoczuby, Eudyptes chrysolophus, Macaroni PenguinPingwin złotoczuby, Eudyptes chrysolophus, Macaroni PenguinPingwin złotoczuby, Eudyptes chrysolophus, Macaroni PenguinPingwin złotoczuby, Eudyptes chrysolophus, Macaroni PenguinPingwin złotoczuby, Eudyptes chrysolophus, Macaroni PenguinPingwin złotoczuby, Eudyptes chrysolophus, Macaroni PenguinPingwin złotoczuby, Eudyptes chrysolophus, Macaroni PenguinPingwin złotoczuby, Eudyptes chrysolophus, Macaroni PenguinPingwin złotoczuby, Eudyptes chrysolophus, Macaroni Penguin

Charakterystyka

Jest to pięknie ubarwiony pingwin. Jego elegancką czarno-białą gładką szatę zdobi złota opaska i pióropusz na głowie. Jak wszystkie pingwiny nie potrafi latać i jak większość z nich, zamieszkuje wody okolic Bieguna Południowego. Jest niezwykle wytrawnym pływakiem i nurkiem. Pożywienie łowi głęboko pod wodą, z dala od brzegu. W jego poszukiwaniu odbywa morskie wędrówki na ogromne odległości.

Wygląd


Upierzenie typowe dla wszystkich przedstawicieli tej rodziny. Gardło, pierś i brzuch śnieżnobiałe. Głowa, grzbiet i skrzydła czarne. Charakterystyczną cechą całego rodzaju pingwinów są barwne ozdoby na głowie – pas piór ponad okiem tworzący z obu stron głowy opadający na kark pióropusz. Pingwin złotoczuby ma pióropusz barwy żółtej. Żółty kontrastujący z czarnym upierzeniem głowy pas piór okala czoło i skronie. Tęczówki jasne, widoczne wyraźnie na tle ciemnych policzków. Dziób również jasny.

Występowanie


Wyspy oceaniczne wokół Antarktydy, m.in. Georgia Południowa, to miejsca lęgowe tego gatunku. Ptaki te migrują na północ po odchowaniu młodych pokonując kilkuset kilometrowe trasy w poszukiwaniu obfitujących w pokarm wód.

Czy wiesz, że...
  • W polskiej literaturze stosuje się często inną nazwę na określenie tego ptaka: skocz złotoczuby.
  • Pingwiny dzielą wybrzeża z innymi gatunkami pingwinów. Ptaki nie wchodzą sobie w drogę bowiem wykształciły różne strategie w zdobywaniu pokarmu – część sąsiadów pingwina złotoczubego poluje na ryby.
  • Ubarwienie pingwinów jest doskonałym przystosowaniem do życia w wodzie. Podobnie jak większość ryb pingwiny mają jasny spód ciała i ciemny grzbiet. Dla zwierząt przebywających w toni wodnej są to barwy maskujące.
  • Pingwin złotoczuby to najliczniejszy z gatunków pingwinów na świecie.

Środowisko życia


Skaliste wybrzeża niewielkich wysp oceanicznych. Strome skały stanowią bezpieczne schronienie w porze lęgowej. W wodach oceanu zamieszkują organizmy, którymi żywią się pingwiny złotoczube. Żyją w dużych stadach.

Lęgi


Pingwiny odbywają lęgi razem, tłocząc się na brzegu w tłumnych koloniach rozrodczych. Para pingwinów opiekuje się razem swoim potomstwem. Gniazdo znajduje się na ziemi. Zwykle na miejsce do gniazdowania pingwiny wybierają wysokie przybrzeżne skały, gdzie dostęp dla potencjalnych wrogów jest trudny. Para co roku odchowuje tylko jedno młode. Pisklę dobrze karmione szybko rośnie i pozbywa się dziecięcego puchu, aby wraz z resztą stada wyruszyć w morską wędrówkę.

Pokarm


Drobne bezkręgowce morskie - kryl. Uzupełnieniem diety mogą być łowione okazjonalnie większe bezkręgowce czy ryby. Te duże ptaki są w stanie wyżywić się drobnymi kilku- lub kilkunastu-milimetrowymi organizmami dzięki temu, że organizmy te występują w oceanach w ogromnych ilościach. Ci mali mieszkańcy oceanów dryfują w olbrzymich ławicach. Są podstawą diety nie tylko wielu dużych ptaków morskich, ale i o wiele większych zwierząt – wielorybów. Pingwiny poszukują swego pokarmu daleko od brzegu, w głębokich wodach.

Pasaż zakupowy

Indeks nazw dla gromady - Ptaki