Raniuszek (Aegithalos caudatus)

Nazywany/a też: raniuszek zwyczajny

Występowanie

Areał lęgowy obejmuje całą Europę, środkową i wschodnią Azję i Bliski Wschód. Jest to gatunek częściowo osiadły, częściowo wędrowny. Populacje północne zimują w bardziej południowych częściach areału, do Polski trafiają zimą wschodnie populacje, czasem w formie nalotu inwazyjnego. W Polsce podgatunek A.c. caudatus występuje w całym kraju jako gatunek lęgowy nieliczny lub średnio liczny, w zachodniej części kraju sporadycznie lęgnie się gatunek A.c. europaeus.
Raniuszek, Aegithalos caudatus, Long-tailed TitFot. Marek Szczepanek

Galeria zdjęć

Raniuszek, Aegithalos caudatus, Long-tailed TitRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszek
Raniuszek, Aegithalos caudatus, Long-tailed TitRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszek

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Gromada:Ptaki
Rząd:Wróblowe
Rodzina:Raniuszki
Rodzaj:Aegithalos
Gatunek:Raniuszek
Indeks nazw dla gromady - Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy