Słoń afrykański (Loxodonta africana)

Rozmnażanie i rozwój

Ciąża trwa 20-21 miesięcy, z reguły rodzi się jedno młode, które w chwili urodzenia ma 90 cm wzrostu i waży około 90 kg. Już po 6 miesiącach życia zaczyna jeść pokarm roślinny. Właściwe rozmiary ciała osiąga po 2 latach, ale z matką pozostaje przez 3 lata. Matka z młodymi powodują najwięcej szkód na terenach uprawnych, ponieważ przychodzą tam żerować w nocy. Jest to sprzeczne z obyczajami słoni, które z reguły unikają pól uprawnych, a żerują wyłącznie w dzień.
Słoń afrykański, Loxodonta africana, African Bush ElephantŹródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Słoń afrykański, Loxodonta africana, African Bush ElephantSłoń afrykański, Loxodonta africana, African Bush Elephant
Słoń afrykański, Loxodonta africana, African Bush ElephantSłoń afrykański, Loxodonta africana, African Bush Elephant

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rząd:Trąbowce
Rodzina:Słoniowate
Rodzaj:Loxodonta
Indeks nazw polskich dla gromady - Kręgowce
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy