Słoń indyjski (Elephas maximus)

Charakterystyka

Wygląd


  Długość ciała wynosi od 5,5 m do 6,5 m, wysokość w kłębie od 2,5 m do 3m, waga od 2 700 kg do 5 500 kg. Najwyższym punktem ciała jest głowa, grzbiet ma zaokrągloną, wypukłą linię opadającą ku tyłowi. Uszy są zdecydowanie mniejsze niż u słonia afrykańskiego. Ciosy, czyli zęby sieczne górnej szczęki nie występują u samic lub są u nich bardzo niewielkie. Część czołowa czaszki jest płaska, a trąba ma na końcu tylko jeden palczasty wyrostek. Na przednich nogach jest po 5 kopytek, na tylnych po 4. Skóra całego ciała ma kolor od ciemnoszarego do brązowego, jest silnie pomarszczona i prawie naga, tylko gdzieniegdzie pokryta rzadkim, sztywnym włosem. Na końcu ogona o długości ok. 1,5 m wyrastają szczeciniaste włosy tworzące kitkę.

Występowanie


  Słoń indyjski jest mieszkańcem dżungli i  przestrzeni trawiastych w Indiach, w Birmie, na Malajach, Sumatrze, Borneo i w południowo -zachodnich Chinach.

Czy wiesz, że...Słoń jest związany z człowiekiem prawdopodobnie od 5000 lat. Słoń indyjski, łagodniejszy i łatwiejszy w tresurze od afrykańskiego krewniaka, z dawien dawna był w Indiach wykorzystywany do transportu, podnoszenia ciężarów, polowań i karczowania lasów. Jest także uznawany za symbol mądrości.

Tryb życia


  Słonie żyją w stadach  rodzinnych, liczących 15– 30 osobników, którym przewodzi stara samica. Na żerowiskach grupa rozprasza się i każdy słoń pasie się oddzielnie. Do upodobań tych wielkich ssaków należą kąpiele w rzekach, w czasie których używają trąb do polewania się wodą.
Odpoczywają w południe oraz przez kilka godzin w nocy. Czasami spotyka się samotne stare samce, które mogą być niebezpieczne dla człowieka. Chociaż słonie indyjskie mają na ogół swoje terytorium czasami odbywają dłuższe wędrówki w poszukiwaniu terenów bardziej obfitujących w pokarm.

 

Odżywianie

  Żerowanie odbywa się głównie rano, wieczorem i w nocy. Pokarm stanowią liście, owoce, gałęzie a nawet korzenie drzew i krzewów, a także trawy i pnącza.

Rozmnażanie i rozwój


  Ciąża trwa 19-21 miesięcy. Uważa się, że ta duża rozpiętość długości okresu ciąży związana jest z płcią płodu -w przypadku kiedy na świat ma przyjść samiec trwa ona dłużej. W czasie porodu samicę otacza grupa innych samic, które pomagają jej oczyścić noworodka i czuwają nad bezpieczeństwem matki i dziecka. Na ogół rodzi się jedno młode, dużo rzadziej dwa. Zaraz po narodzinach słoniątko waży ok. 90 kg i ma 1m wysokości. Przez pierwsze tygodnie porusza się idąc pod osłoną brzucha matki. Ssie zarzucając sobie trąbę na głowę. Sutki u samicy umiejscowione są między przednimi nogami. Pokarm stały młode zaczyna pobierać w 7 miesiącu życia, długo jednak nie rezygnując z mleka matki (do 3 lat), pod której opieką pozostaje przez kilka lat, aż do przyjścia na świat następnego potomka. Dojrzałość płciową słonie indyjskie osiągają w wieku 10 -12 lat. Rosną do 25 roku życia, a żyją ok. 50 lat.
Słoń Indyjski, Elephas maximus, Asiatic ElephantŹródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Słoń Indyjski, Elephas maximus, Asiatic ElephantSłoń Indyjski, Elephas maximus, Asiatic ElephantSłoń indyjski
Słoń Indyjski, Elephas maximus, Asiatic ElephantSłoń indyjski

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rząd:Trąbowce
Rodzina:Słoniowate
Rodzaj:Elephas
Indeks nazw polskich dla gromady - Kręgowce
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy