Słoń indyjski (Elephas maximus)

Wygląd

  Długość ciała wynosi od 5,5 m do 6,5 m, wysokość w kłębie od 2,5 m do 3m, waga od 2 700 kg do 5 500 kg. Najwyższym punktem ciała jest głowa, grzbiet ma zaokrągloną, wypukłą linię opadającą ku tyłowi. Uszy są zdecydowanie mniejsze niż u słonia afrykańskiego. Ciosy, czyli zęby sieczne górnej szczęki nie występują u samic lub są u nich bardzo niewielkie. Część czołowa czaszki jest płaska, a trąba ma na końcu tylko jeden palczasty wyrostek. Na przednich nogach jest po 5 kopytek, na tylnych po 4. Skóra całego ciała ma kolor od ciemnoszarego do brązowego, jest silnie pomarszczona i prawie naga, tylko gdzieniegdzie pokryta rzadkim, sztywnym włosem. Na końcu ogona o długości ok. 1,5 m wyrastają szczeciniaste włosy tworzące kitkę.
Słoń indyjski Zdjęcie - Nitkaska/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl

Galeria zdjęć

Słoń Indyjski, Elephas maximus, Asiatic ElephantSłoń Indyjski, Elephas maximus, Asiatic ElephantSłoń indyjski
Słoń Indyjski, Elephas maximus, Asiatic ElephantSłoń indyjski

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rząd:Trąbowce
Rodzina:Słoniowate
Rodzaj:Elephas
Indeks nazw polskich dla gromady - Kręgowce
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy