Słoń indyjski (Elephas maximus)

Tryb życia

  Słonie żyją w stadach  rodzinnych, liczących 15– 30 osobników, którym przewodzi stara samica. Na żerowiskach grupa rozprasza się i każdy słoń pasie się oddzielnie. Do upodobań tych wielkich ssaków należą kąpiele w rzekach, w czasie których używają trąb do polewania się wodą. Odpoczywają w południe oraz przez kilka godzin w nocy. Czasami spotyka się samotne stare samce, które mogą być niebezpieczne dla człowieka. Chociaż słonie indyjskie mają na ogół swoje terytorium czasami odbywają dłuższe wędrówki w poszukiwaniu terenów bardziej obfitujących w pokarm. 
Słoń Indyjski, Elephas maximus, Asiatic ElephantŹródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Słoń Indyjski, Elephas maximus, Asiatic ElephantSłoń Indyjski, Elephas maximus, Asiatic ElephantSłoń indyjski
Słoń Indyjski, Elephas maximus, Asiatic ElephantSłoń indyjski

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rząd:Trąbowce
Rodzina:Słoniowate
Rodzaj:Elephas
Indeks nazw polskich dla gromady - Kręgowce
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy