Trąbowce (Proboscidea)

Trąbowce (Proboscidea) to największe lądowe ssaki. Zaliczane są do nich dwa gatunki – słoń afrykański i słoń indyjski. Zamieszkują Afrykę i Azję.

Ich najbardziej charakterystyczną cechą jest trąba. Trąba powstała wskutek zrośnięcia górnej wargi i nosa. Jest bardzo elastyczna. Na jej końcu znajdują się jeden lub dwa (w zależności od gatunku) palczaste wyrostki bardzo wrażliwe na dotyk. Trąbowce używają trąby do przenoszenia do pyska pokarmu i wody, jako broń, do komunikacji oraz wielu innych czynności.

Badania genetyczne wykazały, że trąbowce są spokrewnione z syrenami i góralkami.

Słoniowate Słoniowate [2]

Pasaż zakupowy

Systematyka zwierząt »
Indeks nazw dla gromady - Kręgowcepolskich
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy