Zięba (Fringilla coelebs)

Nazywany/a też: zięba zwyczajna

Występowanie

Areał lęgowy obejmuje całą Europę (bez północnych krańców), zachodnią Syberię, Kaukaz, Azję Mniejszą, Bliski Wschód, północną Afrykę. Populacje południowe są osiadłe, północne - wędrowne. Zimuje w południowych częściach areału. W Polsce zięba jest bardzo licznym ptakiem lęgowym całego kraju.
Zięba, Fringilla coelebs, Chaffinch Fot. Marek Szczepanek

Galeria zdjęć

Zięba, Fringilla coelebs, ChaffinchZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZięba
ZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZięba

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Wróblowe
Rodzina:Łuszczaki
Rodzaj:Fringilla
Gatunek:Zięba
Indeks nazw polskich dla gromady - Kręgowce
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy