Smaczne, bo polskie czyli jakie potrawy przyciągają do nas turystów?

Wtorek 21.03.2017
kulinaria


Zdrowe, tradycyjne, z bogatą historią – kulinaria regionalne stają wizytówką Polski. Każdy region smakuje inaczej – Podhale, Podlasie czy Wielkopolska mają do zaoferowania różnorodną, ale wyraźna paletę smaków. Polska jest pyszna. Polska kiełbasa to marka sama w sobie, mamy doskonałe miody, sery, pieczywo. To ogromny potencjał turystyczny.



Tym walorom będzie poświęcona konferencja naukowa:Kulinaria – wizytówką regionów turystycznych. Konferencja odbędzie się 4 kwietnia 2017 roku w kampusie Grupy Uczelni Vistula, w której skład wchodzi Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji – główny organizator wydarzenia.

Podczas konferencji swoją wiedzą na temat potencjału kulinariów dla rozwoju turystyki podziela się wybitni naukowcy i praktycy z tej dziedziny m.in. dr hab. Karolina Buczkowska-Gołąbek, prezes Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej,  wicemarszałek Senatu i twórczyni Wielkiego Gościńca Litewskiego Maria Koc, czy dr Katarzyna Janiszewska, ambasador World Food Travel Association na Polskę.

Polska żywność jest naturalna, tradycyjna i ma ciekawą historię, przez co może stanowić ogromną atrakcję turystyczną. Już powstają u nas kulinarne szlaki turystyczne, ale wciąż nie wystarczająco ją promujemy.  Chcemy, żeby podczas tej konferencji naukowcy i praktycy podzielili się wiedzą i dobrymi praktykami z tego zakresu -  podkreśla Piotr Dominik, wykładowca akademicki w Głównej Szkole Turystyki i Rekreacji, organizator konferencji.

Będzie nie tylko mądrze, ale też smacznie. Konferencji towarzyszyć będą degustacje i prezentacje kulinariów z różnych regionów Polski i świata. Swoje produkty zaprezentują lokalni producenci m.in. soków, wędlin, pieczywa, miodów, serów, olei, przetworów i ziół.

Oprócz naukowców, restauratorów i hotelarzy, w konferencji udział mogą brać też wszyscy miłośnicy kulinariów, w tym goście z ambasad, studenci i uczniowie szkół gastronomicznych.

Zapraszamy 4 kwietnia, od godz. 10:00 do kampusu Grupy Uczelni Vistula, ul. Stokłosy 3
w Warszawie. Portal Ekologia.pl jest patronem wydarzenia.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy