Na piknik zabierz kociołek nad ognisko - wywiad z Ewą Hangel

kociołek warzywny
 Jak jeść zdrowo?Jak ubogacić proste wiosenno-letnie  sałatki aby były lekkie i pełne odżywczych substancji?Co zabrać na rodzinny piknik z dziećmi?Na te i inne pytania odpowiada Ewa Hangel, autorka książki "Vege-kociołkowanie" z pysznymi przepisami na zdrowe dania.


Pani Ewo, zdrowy styl życia jest obecnie bardzo modny, wszyscy chcemy żyć zdrowo, ale jak się do tego zabrać
Ewa Hangel
strategicznie? Od czego zacząć?
Jest to trudne pytanie, bo dla każdego początek może być inny. Fajnie, jeśli decyzja jest spowodowana przekonaniem, że musimy coś zmienić, wtedy jest łatwiej. Jeśli jednak po prostu musimy zdrowo się odżywiać, np. z powodu choroby – i nagle bez zastanowienia zmienić styl odżywiania, może być trudniej. Według mnie najlepiej zacząć od analizy tego, co jemy. Każdy z nas wie, mniej więcej, co jest dla nas dobre, a co nie. Gdy rozpiszemy sobie to co jemy, na poszczególne dni – będziemy mieć czarno na białym, co należałoby zmienić. Jeśli jednak nie chcemy się bawić w analizy i szybko podjąć decyzję o zmianie stylu odżywiania – ograniczmy mięso i zacznijmy jeść więcej warzyw, także w postaci gotowanej, najlepiej z jednego garnka. To jest zdrowe i pyszne. No i już taka zmiana spowoduje, że będziemy jeść zdrowiej.

W swojej książce przedstawia Pani przepisy na ciekawe dania, skąd czerpała Pani inspiracje, czy każdy z tych przepisów  został przez Panią wypróbowany osobiście?
Każdy z tych przepisów został przeze mnie ułożony i wypróbowany. Często po kilka razy, dodając nieco więcej przypraw, zmieniając składnik, aby osiągnąć ten efekt, o jaki mi chodziło. Inspiracje czerpię z kuchni świata, ze smaków które znam i lubię, i próbuję je łączyć na nowo, w różnych proporcjach. Kocham kuchnię węgierską, więc gdzie mogę, dodaję węgierską paprykę. Nie ma lepszej w smaku.

Które z przepisów są Pani ulubionymi?

Mam ich kilka. Bardzo lubię faszerowaną kapustę – gołąbki w wersji vege z soczewicą, bo trochę inaczej smakują, lekko kwaśny smak doskonale komponuje się ze słodyczą sosu pomidorowego. Uwielbiam bakłażana, i on z kolei doskonale komponuje się orientalnymi przyprawami, jest taki przepis na SEZAMOWY BAKŁAŻAN Z LIMONKĄ – dużo czosnku, imbir, papryka i sezam  – niebo w gębie. Ostatnio znajomi uraczyli nas właśnie tą potrawą, dali zamiast słodkiej papryki – ostrą. Dla mnie rewelacja, uwielbiam ostrą kuchnię. Lubię też wszelkie dania z ciecierzycą, ciekawy jest przepis CIECIERZYCA ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA – doskonała i sycąca potrawa, dużo białka i fajna konsystencja.

Sezon wiosenno-letni w pełni. Jak ubogacić proste dania np. sałatki aby były bardziej zdrowe?

Będę tu konsekwentna – sałatki pozbawić mięsa, a to zamienić na soczewicę, orzechy, cieciorkę. Idealnie jest dodać przyprawy i składniki, które pomagają nam dbać o z drowie, przede wszystkim czosnek (można go dodać np. do oliwy), imbir (najlepiej świeży) i papryka w proszku. Jeśli będzie ostra, da nam potężną dawkę naturalnej kapsaicyny, zadziała przeciwzapalnie. Dodanie orzechów to mnóstwo mikroelementów potrzebnych nam każdego dnia. Nawet zwykła pietruszka rzucona na wierzch sałatki oprócz ładnego wyglądu pomoże nam zadbać o odporność.
Jeśli zaś mówimy o innych prostych daniach gotowanych, po prostu zaszalejmy z przyprawami, nie żałujmy, próbujmy, modyfikujmy znane nam przepisy – dodanie kurkumy, cynamonu, goździków czy ziela angielskiego spowoduje totalną zmianę smaku, będzie zdrowiej a jednocześnie inaczej – nie bójmy się eksperymentować.

Co z dziećmi, jak urozmaicić ich dietę latem?

Jak ogólnie wiadomo, dzieci nie przepadają za warzywami. Dlatego najlepiej od najmłodszych lat przyzwyczajać je do różnych warzyw i ich smaków. Urozmaicenie diety dzieci latem najprostsze jest poprzez dodanie większej ilości  warzyw do ich posiłków. Ja raczej skłaniałabym się   do tego, żeby zastanowić się, jak spowodować, żeby dzieciaki chciały spróbować różnych nowych smaków. I tu z pomocą może przyjść kociołek nad ognisko. Jest to bowiem atrakcja, gdy wszyscy gotują razem, kroją, doprawiają, próbują. Gdy dzieciaki same będą w tym uczestniczyć i decydować o dodawaniu konkretnych przypraw, ze smakiem także zjedzą finalne danie. To naprawdę działa!

Lato to także pikniki, wyjazdy na łono natury. Jak skomponować menu na takiej wyjazdy dla całej rodziny?
To zależy, co lubimy. Na pewno najlepiej jest zabrać ze sobą właśnie warzywa takie jak bakłażan, cukinia, pomidory, papryka oraz ulubione przyprawy. Nie zepsuje się to nam nawet w upalne dni, a będzie lekkim i pysznym daniem z kociołka. Na piknik warto bowiem zabrać ze sobą kociołek nad ognisko, aby w jednym garze upichcić coś dla całej rodziny czy grupy znajomych. To może być też punkt programu – takie wspólne gotowanie. Będzie łatwo, pysznie i przede wszystkim – razem.  

Zdrowo jeść, ale także zdrowo pić. Czy powinniśmy latem pić tylko wodę? Czy coś jeszcze?

Węgier powiedziałby, że latem należy pić także wino:) ale tak na poważnie – latem pijemy przede wszystkim wodę. Dodajmy do smaku bazylię, miętę i cytrynę lub limonkę, będzie pyszniej i zdrowiej. Cudne są też różne koktajle warzywno-owocowe, jeśli o nich myślimy, to pamiętajmy że podczas upalnych dni mogą nam także zastąpić jeden z posiłków. Wybierajmy warzywa i owoce z dobrych upraw, kupujmy je na lokalnych bazarach, najlepiej od rolników, którzy hodują je w sposób naturalny. Zadbajmy o nasze zdrowie.

vege-kociolkowanie

Vege-kociołkowanie to zbiór zdrowych przepisów Ewy Hangel na dania prosto z kociołka.
Książka została wydana przez wydawnictwo Emka.


rozmawiała:Magdalena Nowak
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy