ZIELONONÓŻKA KUROPATWIANA. Kurka o zielonych nogach znów popularna

źródło: Ekofarmer źródło: Ekofarmer

Zielononóżka kuropatwiana czyli kurka o zielonych nogach, znów powraca do łask. O wyższości jaj od kur zielononóżek z Jowitą Bochenek z gospodarstwa ekologicznego Ekofarmer rozmawia Adriana Borkowska z Ekologia.pl.



Skąd pochodzi rasa kury zielononóżki kuropatwianej?

Z tego co nam wiadomo jest to rasa polska, chociaż lubią się również do niej przyznawać nasi południowi sąsiedzi.

W ostatnich czasach jest to dosyć chętnie hodowany ptak. Dlaczego?

Głównym czynnikiem wpływającym na chęć hodowania tej odmiany kury jest bardzo mocno obniżona zawartość cholesterolu w jajku oraz smak i walory odżywcze mięsa kur tej rasy. Każdy zapytany kucharz potwierdzi, że nie ma lepszego rosołu niż z zielononóżki (pomijając smak, rosół jest też bardzo chudy).

Czy trudna jest hodowla kur zielononóżek?

Na pewno nie jest to łatwa sprawa. Pomijając fakt, iż odmiana ta lubi sobie polatać (stąd ogrodzenia na naszej farmie wyglądają jak w wojsku), jest bardzo słabą nioską. Uczeni podają ,że jest to około 140-180 jaj w skali roku – zgadzam się z tym w 100 proc. Kolejnym czynnikiem utrudniającym hodowle jest fakt, iż rasa ta w większych stadach przejawia zdolności do kanibalizmu i pterofagii (wydziobywania piór), co powoduje konieczność prowadzenia kilku mniejszych stad.
Moim zdaniem
Czy kupujesz jajka od kur zielononóżek?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj
Pasaż zakupowy