BSE – zagrożenie ze strony ryb hodowlanych
Trzech amerykańskich naukowców wyraziło zaniepokojenie potencjalnym zagrożeniem wystąpienia u ludzi choroby Creutzfeldta Jakoba, będącą ludzką odmianą tzw. „choroby szalonych krów”, na skutek spożywania ryb hodowlanych, karmionych karmą wyprodukowaną z padłego bydła. Informację podaje najnowszy numer „Journal of Alzheimer’s Disease”.
Fot. sxc.hu
Choroba szalonych krów, zwana fachowo bydlęcą encefalopatią gąbczastą BSE jest śmiertelną chorobą mózgu występującą u bydła, która – jak uważają naukowcy – może powodować chorobę Creutzfeldta Jakoba u ludzi, na skutek spożycia wołowiny z zakażonych zwierząt. Dr Robert P. Friedland, neurolog na Uniwersytecie Louisville w Kentucky wraz z kolegami sugerują, że ryby hodowlane karmione pożywieniem pochodzącym od skażonych krów, mogą być źródłem zachorowań u ludzi.
– Jesteśmy zaniepokojeni – napisali naukowcy dodając, że jedzenie ryb jest prawdopodobnym środkiem transmisji infekcyjnych białek (prionów) z krów na ludzi. Dr Friedland postuluje, by rząd zakazał karmienia ryb mięsem i mączką kostną dopóki zostanie potwierdzone bezpieczeństwo tego typu praktyk.
„Fakt, że nie ma przypadków choroby Creutzfeldta Jakoba powiązanych z jedzeniem ryb hodowlanych nie jest dowodem na to, że karmienie ryb mączką kostną jest bezpieczne” – twierdzi dr Friedland. Jego zdaniem bardzo trudno jest wskazać takie powiązania, gdyż okres inkubacji choroby może trwać nawet przez dziesięciolecia.
Ekologia.pl
Bibliografia
- Journal of Alzheimer's Disease;


Subscribe
0 komentarzy
Zobacz najnowsze artykuły

Ochrona środowiska naturalnego

Eko technologie

Przyroda