Wtorek 23.03.2021

2020 rok przyniósł rekordowe inwestycje w rynek alternatywnego białka

Chociaż rok 2020 był burzliwym rokiem, dla branży spożywczej i gastronomicznej, w rzeczywistości był to dobry okres dla inwestycji w alternatywne białko. Według nowych danych opublikowanych przez The Good Food Institute (GFI), inwestycje w alternatywną żywność białkową w 2020 roku wyniosły 3,1 miliarda dolarów. Liczba ta jest ponad trzykrotnie większa niż kwota zebrana przez sektor w 2019 roku.



fot. shutterstockfot. shutterstock

Według nowych danych opublikowanych przez Good Food Institute (GFI) ‒ organizację non-profit, która promuje postęp w dziedzinie żywności pochodzenia roślinnego i rolnictwa komórkowego ‒ alternatywny sektor białkowy przyniósł w 2020 r. rekordowe inwestycje w wysokości 3,1 miliarda dolarów. Zaangażowanie kapitałowe w 2020 roku było trzykrotnie większe niż w roku poprzednim. Inwestycje z 2020 roku były również 4,5 razy większe niż w 2018 roku.
W latach 2010-2020 alternatywne firmy produkujące białko zebrały prawie 6 miliardów dolarów. Ponad połowa tej kwoty została uzyskana tylko w zeszłym roku. „W ciągu ostatniego roku alternatywny przemysł białkowy wykazał się nie tylko odpornością, ale i przyspieszeniem, zwiększając znacznie kapitał inwestycyjny w 2020 r. w porównaniu do poprzednich lat” ‒ napisała w oświadczeniu dyrektor ds. Zaangażowania Korporacyjnego w GFI, Caroline Bushnell.

Które alternatywne firmy produkujące alternatywne białko pozyskały najwięcej funduszy? Według GFI, sfermentowane białko, mięso hodowlane oraz roślinne odpowiedniki mięsa, mleko i jajek. Przy czym najwięcej finansowego wsparcia otrzymało alternatywne mięso, jajka i mleko ‒ około 2,1 miliarda dolarów. Organizacja zauważa, że był to najwyższy kapitał zebrany w historii przemysłu mięsnego, mleczarskiego i jajecznego pochodzenia roślinnego.

Drugie miejsce pod względem liczby inwestycji zajął przemysł hodowlanego mięsa. Zebrał ponad 360 milionów dolarów, czyli sześć razy więcej niż w poprzednim roku. Fermentacja, trzeci filar alternatywnego białka, przyciągnęła 590 milionów dolarów w 2020 roku.

„Zastrzyk kapitału i fundusze, które dopiero nadejdą, ułatwią przeprowadzenie potrzebnych badań i przyspieszą rozwój oraz budowanie potencjału, aby umożliwić firmom skalowanie produkcji i docieranie do większej liczby konsumentów dzięki pysznym, niedrogim i dostępnym alternatywnym produktom białkowym” ‒ dodał Bushnell.

Skąd takie zainteresowanie alternatywnym białkiem?

Organizacja przypisuje wzrost inwestycji rosnącej świadomości. „Społeczność inwestorów budzi się w obliczu ogromnego potencjału społecznego i gospodarczego technologii żywności, aby radykalnie zmienić nasz system żywnościowy” - wyjaśniła Sharyn Murray, starszy specjalista ds. Zaangażowania inwestorów w GFI. Pandemia uwydatniła też problemy związane z przenoszeniem chorób odzwierzęcych, a także komplikacje etyczne związane z produkcją mięsa zwierzęcego. Kłopoty związane z pandemią, wraz z problemami z łańcuchem dostaw mięsa zwierzęcego, przyczyniły się do wzrostu sprzedaży żywności pochodzenia roślinnego w 2020 r.
Ekologia.pl (JS)

Bibliografia

  1. “https://www.livekindly.co/alternative-proteins-record-investments-2020/”; data dostępu: 2021-03-23
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy