Wtorek 20.04.2021

Czerwona kapusta mogłaby zastąpić sztuczne barwniki spożywcze

Całkowicie naturalny niebieski pigment znajdujący się w czerwonej kapuście mógłby zastąpić sztuczny barwnik spożywczy.



Fot. Rebecca Robbins, Mars Wrigley Global Innovation CenterFot. Rebecca Robbins, Mars Wrigley Global Innovation Center

Niebieski, to jeden z  najpopularniejszych kolorów na świecie, ale jest bardzo rzadko spotykany w naturze. Dlaczego? Innymi słowy, w naturze tak naprawdę niebieskiego pigmentu nie ma, a niebieski kolor powstaje na skutek specyficznego załamania i odbicia światła.
Dlatego naukowcy sięgnęli po sztuczne barwniki i chemikalia, aby stworzyć wszystkie nasze ulubione odcienie błękitnego, które pojawiają się w słodyczach, napojach i kosmetykach. Te syntetyczne barwniki najczęściej wytwarzane są z produktów petrochemicznych i budzą obawy co do ich wpływu na środowisko i bezpieczeństwo jako dodatków do żywności. Dlatego naukowcy cały czas szukają naturalnej alternatywy. Na szczęście widać światełko w tunelu. Pamela Denish, absolwentka Instytutu Innowacji Żywności i Zdrowia na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis i jej koledzy odkryli niebieski pigment w czerwonej kapuście, który daje podobne efekty, jak sztuczny odpowiednik brylantowo-niebieskiego barwnika spożywczego FCF lub E133.

Naturalny, niebieski pigment, odkryty przez Denish i jej zespół, jest rodzajem cząsteczki antocyjanów. Problem polega na tym, że substancja jest naturalnie dostępna tylko w bardzo małych ilościach w czerwonej kapuście. „Niebieskie kolory są naprawdę rzadkie w przyrodzie, a wiele z nich to naprawdę czerwienie i fiolety” ‒ wyjaśnia Denish.

Naukowcy odkryli, że mogą wytwarzać większe ilości tego barwnika, poddając dominujące czerwone antocyjany działaniu specjalnie zaprojektowanego enzymu, który nadał im kolor niebieski. Do tej pory barwnik był używany do barwienia lodów, lukru z pączków i soczewicy pokrytej cukrem. Przyjemny odcień błękitu utrzymuje się przez 30 dni, dzięki czemu jest opłacalną opcją dla przemysłu spożywczego.

Chociaż to nowe źródło koloru niebieskiego jest obiecujące, nadal jest wiele przeszkód, by trafił na nasze stoły. Te przeszkody, to m. in. sprawdzenie czy jest w 100% bezpieczny do spożycia przez ludzi. Mimo to praca jest dużym krokiem naprzód, który pozwoli wycofać sztuczne barwniki z naszej żywności.
Ekologia.pl (JS)

Bibliografia

  1. “https://www.nsf.gov/discoveries/disc_summ.jsp?cntn_id=302500”; data dostępu: 2021-04-20
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy