Wtorek 01.10.2019

Czerwone mięso nie takie złe

Większość ludzi może bez obaw jeść czerwone i przetworzone mięso. W dużym badaniu przeprowadzonym przez naukowców z uniwersytetów McMaster i Dalhousie stwierdzono, że ograniczenie jego spożycia ma niewielki wpływ na zdrowie.



fot. shutterstockfot. shutterstock

Nowe dietetyczne wytyczne opierają się na trzyletniej pracy grupy 14 badaczy w siedmiu krajach. W trzech przeglądach grupa przeanalizowała badania pod kątem pytania: czy jedzenie czerwonego mięsa lub przetworzonego mięsa wpływa na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych lub raka.
Aby ocenić liczbę zgonów z jakiejkolwiek przyczyny, grupa dokonała przeglądu 61 artykułów z udziałem ponad 4 milionów uczestników. Naukowcy przyjrzeli się także randomizowanym badaniom łączącym czerwone mięso z rakiem i chorobami serca (jest ich bardzo niewiele), a także 73 artykuły, w których badano powiązania między czerwonym mięsem a występowaniem raka i śmiertelnością.

W każdym badaniu naukowcy stwierdzili, że powiązania między jedzeniem czerwonego mięsa a chorobą i śmiercią były niewielkie, a jakość dowodów była niska lub bardzo niska.

W jednym przeglądzie 12 badań z udziałem 54 000 osób badacze nie stwierdzili statystycznie istotnego związku między spożyciem mięsa a ryzykiem chorób serca, cukrzycy lub raka.

Naukowcy stwierdzili, że zalety niejedzenia czerwonego mięsa są niewielkie i nie są wystarczające, aby sugerować ludziom, by zmienili swoje nawyki żywieniowe. Autorzy przeprowadzili również piąty przegląd systematyczny, analizując postawy ludzi i wartości zdrowotne związane z jedzeniem czerwonych i przetworzonych mięs. Odkryli, że ludzie jedzą mięso, ponieważ uważają je za zdrowe, podoba im się smak i niechętnie zmieniają dietę.

Gordon Guyatt, profesor z McMaster i jeden z autorów badań, powiedział, że grupa badawcza z panelem złożonym z 14 członków z siedmiu krajów zastosowała rygorystyczną metodologię przeglądu oraz metody GRADE, które oceniają prawdziwość dowodów dla każdego wyniku.

„Na całym świecie istnieje zainteresowanie żywieniem, a w szczególności kwestią czerwonego mięsa. Ludzie muszą być w stanie podejmować decyzje dotyczące własnej diety w oparciu o najlepsze dostępne informacje” ‒ powiedział.

„To nie tylko kolejne badanie czerwonego i przetworzonego mięsa, ale seria systematycznych przeglądów wysokiej jakości, w wyniku których wydawane są rekomendacje, które są znacznie bardziej przejrzyste” ‒  powiedział Johnston, profesor McMaster.

Dodał: „Podczas opracowywania naszych zaleceń skupiliśmy się wyłącznie na wynikach zdrowotnych i nie uwzględnialiśmy dobrostanu zwierząt ani problemów środowiskowych.

Nowe analizy należą do największych takich ocen, jakie kiedykolwiek stworzono, i mogą wpływać na przyszłe zalecenia dietetyczne.

Już teraz spotkały się z ostrą krytyką badaczy zdrowia publicznego. American Heart Association, American Cancer Society, Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Naukowcy z Harvardu ostrzegali, że wnioski „szkodzą wiarygodności nauki o żywieniu i podważają zaufanie publiczne do badań naukowych”. W oświadczeniu Komitet Lekarzy ds. Medycyny Odpowiedzialnej nazwał wyniki „wprowadzającymi w błąd” i stwierdził, że istnieje wiele dowodów łączących czerwone i przetworzone mięso z chorobami serca i „zwiększonym ryzykiem przedwczesnej śmierci”.
Ekologia.pl (JS)

Bibliografia

  1. Bradley C. Johnston et al. Clinical Guidelines |1 October 2019 ; “Unprocessed Red Meat and Processed Meat Consumption: Dietary Guideline Recommendations From the Nutritional Recommendations (NutriRECS) Consortium. ”; Annals of Intenal Medicine, 2019 DOI: 10.7326/M19-1621;
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy