Odpowiedź na problemy związane z produktywnością być może nie znajduje się mózgu, ale w żołądku! Ludzie przestrzegający diety wegańskiej mogą być bardziej pozytywni i produktywni niż ich odpowiednicy jedzący mięso ‒ wynika z badań.

Ci, którzy kochają mięso, mogą przewracać oczami, ale nauka mówi, że żywność wypełniona przetworzonymi produktami pochodzenia zwierzęcego zamienia twoje ciało i mózg w papkę.
Mówi się, że ponad jedna trzecia pracowników, od pracowników zdalnych po mieszkańców miast, nie czuje się zmotywowana z powodu złych wyborów żywieniowych. Do głównych winowajców należały ultra przetworzone mięso i sery, płatki zbożowe, chipsy i słodkie smakołyki o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak słodycze i napoje gazowane. Zupełnie inaczej wygląda sprawa w przypadku diety wegańskiej i wegetariańskiej.
W badaniu osoby na diecie wegańskiej odnotowały poprawę „ogólnego stanu zdrowia, funkcjonowania fizycznego, zdrowia psychicznego, witalności i ogólnej satysfakcji z diety w porównaniu z grupą kontrolną”. Co ciekawe, w grupie wegan, koszty żywności wydawały się niższe i odnotowano „40-46% spadek upośledzenia produktywności związanego ze zdrowiem w pracy i w codziennych czynnościach”.
Firma kateringowa, CityPantry, w badaniu Productivity Pick-Me-Ups odkryła, że generalnie istnieją nadrzędne „psychiczne i fizyczne konsekwencje spożywania żywności zawierającej cukier w ciągu tygodnia pracy”. Dotyczy to w szczególności przetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego oraz słodkich, bogatych w skrobię przekąsek.
Cukier, sód i tłuszcz mogą dobrze smakować, zwłaszcza w produktach pochodzenia zwierzęcego, ale na dłuższą metę prowadzą do poważnych problemów, takich jak „otyłość, choroby serca, nadciśnienie i cukrzyca ”.
Powód, dla którego te zmienione chemicznie produkty zwierzęce są ostatecznie gorsze pod względem produktywności, jest prosty. Pokarmy te zawierają dużo rzeczy, których nie potrzebujesz, takich jak tłuszcze i cukier, a za mało składników odżywczych, które dodają energii i poprawiają zdolność koncentracji.
A co zdrowy, produktywny pracownik, który chce żyć długo, powinien jeść zamiast tego? Odpowiedź leży w żywności zawierającej polifenole. Kalafior, marchew, czerwona papryka, kapusta, gorzka czekolada, oregano, brokuły, kasztany jadalne, jeżyny, ocet jabłkowy, cebula i czosnek ‒ to są produktu bogate w polifenole. Uważa się, że polifenole mogą poprawić lub pomóc w leczeniu problemów trawiennych, trudności w utrzymaniu masy ciała, cukrzycy, chorób neurodegeneracyjnych i chorób układu krążenia.
Oprócz polifenoli zaleca się spożywanie pokarmów zawierających naturalne tłuszcze, takie jak orzechy, awokado i oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, jako źródło dodatkowego skupienia się na długich zadaniach. „Tłuszcz jest kluczowym składnikiem zdrowia psychicznego. Twój mózg składa się w 60% z tłuszczu i aby funkcjonować jak najlepiej, wymaga stałej podaży kwasów tłuszczowych omega-3 ” ‒ przekonują naukowcy.
Po raz pierwszy związek między weganizmem a produktywnością, odkryli naukowcy z The George Washington University School of Medicine ponad 10 lat temu. Wdrożyli wegańską dietę w miejscu pracy i stwierdzili, że skutecznie poprawia „jakość życia związaną ze zdrowiem i wydajnością pracy”.
Wzrost produktywności to tylko wierzchołek góry lodowej. Według The University of Oxford, gdyby globalna populacja przeszła na weganizm, emisje związane z żywnością spadłyby o 70 procent do 2050 roku.
Ekologia.pl (JSz)