Poniedziałek 20.07.2020

Dlaczego warto zrezygnować z jedzenia soi?

Eksport soi i wołowiny z Amazonii jest ściśle „powiązany z wylesianiem”. Badanie wykazało, że nawet jedna piąta eksportu soi z Brazylii do Unii Europejskiej może być powodem nielegalnej wycinki drzew.



fot. shutterstockfot. shutterstock

Naukowcy wykorzystali dostępne mapy i dane, aby zidentyfikować konkretne gospodarstwa i rancza wycinające lasy w celu produkcji soi i wołowiny przeznaczonej do Europy. Okazało się, że zaledwie 2% gospodarstw było odpowiedzialnych za 62% nielegalnego wylesiania.
Prof. Raoni Rajão z Universidade Federal de Minas Gerais w Brazylii powiedział, że to przywódcy polityczni kraju powinni wykorzenić „zgniłe jabłka w sektorach soi i wołowiny”.

„Brazylia ma informacje, których potrzebuje, aby podjąć szybkie i zdecydowane działania przeciwko łamiącym zasady firmom, by zapewnić, że jej eksport będzie wolny od wylesiania” ‒ powiedział.

Raporty organizacji pozarządowych i śledztwa dziennikarskie już wcześniej ujawniły powiązania produkcji soi i wołowiny z wylesianiem. 

Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie Science wykazały, że koło 20% eksportu soi i co najmniej 17% eksportu wołowiny do UE może być „skażone nielegalnym wylesianiem” ‒ stwierdzili naukowcy.

Zgodnie z ich analizą, dwa miliony ton soi uprawianej na terenach objętych nielegalnym wylesianiem mogło każdego roku trafiać na rynki UE, z czego 500 000 pochodziło z Amazonii.

Ponieważ soja jest przeznaczona głównie dla zwierząt gospodarskich, klienci nie mogą być pewni, czy kupowane przez nich mięso jest „wolne od wylesiania”.

Jaka jest skala problemu?

Niedawny raport wykazał, że większość całej soi (65%) pochodzi z krajów o wysokim wskaźniku wylesiania. Według badań przeprowadzonych przez University of Maryland w USA, w 2019 r. co sześć sekund na całym świecie znikał obszar lasu pierwotnego wielkości boiska piłkarskiego.

„Nie wiedząc o tym, jemy mięso i produkty mleczne pochodzące od zwierząt karmionych soją uprawianą na wylesionych terenach w Brazylii” ‒ powiedział Mike Barrett, dyrektor wykonawczy ds. Nauki i Ochrony Przyrody w WWF-UK.
Ekologia.pl (JS)

Bibliografia

  1. “https://www.bbc.com/news/science-environment-53438680”; data dostępu: 2020-07-20
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy