Wtorek 31.08.2021

Japońscy naukowcy wydrukowali w 3D pierwszą na świecie wołowinę Wagyu

Stek krwisty, dobrze wysmażony czy wydrukowany w 3D? Naukowcy z Uniwersytetu w Osace wykorzystali prawdziwe bydlęce włókna komórkowe, by wydrukować identyczną replikę tradycyjnie hodowanego steku wołowego.



Wołowina Wagyu charakteryzuje się wyjątkową marmurkowatością, fot. shutterstockWołowina Wagyu charakteryzuje się wyjątkową marmurkowatością, fot. shutterstock

Stek Wagyu (w wolnym tłumaczeniu jako „japońska wołowina”) pochodzi z jednej z czterech określonych ras bydła. Charakteryzuje się marmurkowatością tłuszczu (znaną jako „Sashi”), bogatym smakiem i teksturą.

Naukowcy z japońskiego Uniwersytetu w Osace znaleźli sposób na drukowanie w 3D wołowiny Wagyu. Poprzez izolację komórek wołowych badacze zorganizowali sposób ułożenia mięśni, naczyń krwionośnych i tłuszczu. Następnie ukształtowali tkanki w formę steku, stosując technikę zwaną biodrukiem 3D, w której struktury komórkowe można układać warstwami, aby przypominały prawdziwe tkanki żywych organizmów.
Ten wyjątkowy proces daje producentom możliwość tworzenia wołowiny o niewiarygodnie subtelnych detalach – takich jak zawartość wygląd i konsystencja – w oparciu o względy zdrowotne i osobisty gust.

Ponieważ większość wyprodukowanych w laboratorium do tej pory mięs przypomina mięso mielone składające się z prostych włókien mięśniowych, a nie złożoną strukturę prawdziwych steków, druk w 3D Wagyu to niezwykły wyczyn.

„Dzięki ulepszeniu tej technologii możliwe będzie nie tylko odtworzenie złożonych struktur mięsnych, takich jak piękna marmurkowatość (sashi) wołowiny Wagyu, ale także wprowadzenie subtelnych poprawek w składnikach tłuszczowych i mięśniowych” – powiedział Michiya Matsusaki, jeden z autorów badania. Dzięki tym zmianom klienci mogą zamówić wyhodowany kawałek mięsa z pożądaną ilością tłuszczu, dostosowany do ich gustów i problemów zdrowotnych.

Co to oznacza dla sektora spożywczego i przetwórstwa mięsnego?

Produkcja żywności (zwłaszcza hodowla zwierząt, w tym wołowiny) negatywnie wpływa na środowisko. Hodowla zwierząt na mięso powoduje emisję gazów cieplarnianych i szkodliwych zanieczyszczeń. Proces ten jest również bardzo nieefektywny i zużywa nadmierną ilość ziemi, wody i innych coraz bardziej ograniczonych zasobów naturalnych.

W przeciwieństwie do tego mięso drukowane w 3D daje możliwość produkcji zrównoważonego białka, które jest praktycznie nie do odróżnienia od mięsa z konwencjonalnych hodowli. Proces ten nie wymaga uboju i bez wątpienia ma mniejszy skumulowany wpływ na dobrostan zwierząt niż farmy przemysłowe i rolnictwo przemysłowe.

„W ciągu ostatniej dekady hodowane mięso przyciągnęło ogromną uwagę z punktu widzenia etyki, ekonomii, środowiska i zdrowia publicznego” – powiedział główny autor badania Dong-Hee Kang.

Na razie nie wiadomo, ile będzie kosztować produkcja steków ani ile czasu zajmie wprowadzenie ich na rynek, ale z pewnością brzmi to obiecująco.
Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia

  1. “https://interestingengineering.com/scientists-reveal-worlds-first-3d-printed-marbled-wagyu-beef”; data dostępu: 2021-08-31
Ocena (5.0) Oceń: