Środa 13.03.2019

Jedz owady na zdrowie!

Zapomnij o jogurtach, kefirach czy kiszonej kapuście. Świerszcze mogą wkrótce stać się probiotycznym hitem.



fot. pixabay.comfot. pixabay.com

Według badania opublikowanego na łamach czasopisma „Scientific Reports” spożywanie owadów może pomóc rozwijać populacje korzystnych bakterii w jelitach i zmniejszać poziom stanu zapalnego w organizmie.

W testach przeprowadzonych przez naukowców z University of Wisconsin-Madison wzięło udział 20 mężczyzn i kobiet, którzy na śniadanie spożywali 25 gramów sproszkowanych świerszczy (w formie koktajli i muffinów). Następnie badacze przeanalizowali próbki krwi i kału, a także odpowiedzi na pytania dotyczące zdrowia i nawyków żywieniowych badanych osób. I co się okazało?

U osób, które zjadały insekty nastąpił wzrost enzymu metabolicznego związanego ze zdrowiem jelit. Z drugiej strony badacze zanotowali spadek białka prozapalnego w osoczu krwi zwanym TNF-alfa. Białko to przyczynia się do powstawania szeregu dolegliwości, w tym nowotworów, choroby Alzheimera i zapalenia jelit.

Stwierdzono również znaczący wzrost bakterii o nazwie Bifidobacterium animalis. Bakteria ta, zasiedlając nasz układ pokarmowy, robi dla nas wiele dobrego. Wzmacnia odporność i wpływa korzystnie na stan naszych jelit.
Prażone świerszcze. By Thomas Schoch [CC BY-SA 2.5 ], via Wikimedia Commons
fot. pixabay.com


Z czego to wynika? Świerszcze i inne jadalne owady zawierają chitynę – włókno inne niż błonnik pokarmowy występujący w owocach i warzywach. Chityna służy jako prebiotyk (lub źródło pożywienia) dla probiotyków (dobrych bakterii) w układzie trawiennym.

Brzmi dobrze? Główna autorka badania, Valerie Stull powiedziała, że potrzeba więcej badań, aby powtórzyć wyniki i określić jakie konkretnie składniki świerszczy działają korzystnie. „Owady zyskują znaczenie w Europie i Stanach Zjednoczonych jako zrównoważone, przyjazne dla środowiska źródło białka, w porównaniu z tradycyjnymi zwierzętami hodowlanymi" – powiedziała Valerie Stull.

Zdaniem ONZ globalna populacja w 2050 r. ma wzrosnąć do 9,6 miliarda. Dlatego kluczowe są alternatywne i zrównoważone źródła żywności, takie jak owady. Szacuje się, że do roku 2024 globalny rynek jadalnych owadów osiągnie wartość 710 milionów USD.

„Jedzenie jest bardzo mocno związane z kulturą, a 20 czy 30 lat temu, nikt w USA nie jadł sushi, ponieważ uważaliśmy, że to obrzydliwe. Teraz możesz je dostać na każdej stacji benzynowej – podsumowała Valerie Stull. Może tak samo będzie z owadami...
Ekologia.pl


Bibliografia

„Scientific Reports”

Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy