Środa 29.12.2021

Mleko z ziemniaka: najlepsza opcja nabiału na bazie roślin dla środowiska?

Mleko z owsa, migdałów czy soi stało się powszechne w sklepach spożywczych i kawiarniach. Ale pojawił się nowy konkurent: mleko ziemniaczane. I okazuje się, że jest to świetny wybór dla środowiska i naszego zdrowia…



fot. shutterstockfot. shutterstock

Nowo wprowadzona wegańska marka mleczarska Dug z siedzibą w Szwecji opracowała pierwsze na świecie mleko roślinne na bazie ziemniaków. Zgadza się, marka porzuca wszystkie konwencjonalne składniki mleka roślinnego na rzecz potężnej bulwy. Według startupu mleko z ziemniaków nie tylko pieni się jak prawdziwy nabiał – jest znacznie bardziej zrównoważone, nawet w porównaniu z mlekami roślinnymi dostępnymi na rynku.
Mleko ziemniaczane to przyjazna dla środowiska alternatywa. Mamy już niezawodne napoje z owsa, migdałów, kokosa i soi. Jest nawet mleko roślinne z grochu, konopi i sezamu. Ale mniej znaną nową miksturą jest mleko ziemniaczane. A okazuje się, że jest całkiem rozsądna alternatywa, biorąc pod uwagę środowisko czy alergie pokarmowe.

Co to jest mleko ziemniaczane? To po prostu mleko roślinne z ziemniaków. Jego konsystencja jest biało-mleczna, a smak łagodny. Jego produkcja wytwarza znacznie mniej CO2 niż nabiał – jest również uważane za bardziej przyjazny dla środowiska niż inne popularne mleka roślinne. Pod względem użytkowania gruntów jest dwukrotnie wydajniejsze od uprawy owsa, i wymaga ponad 50 razy mniej wody niż mleko migdałowe. Zresztą uwielbiane przez wegan mleko migdałowe jest krytykowane za stosowanie pestycydów i obwiniane o powodowanie długotrwałych susz w Kalifornii – gdzie uprawia się 80 procent migdałów na świecie. Podobnie mleko sojowe ma bardzo burzliwe relacje z ekologami. Dzięki niskiej emisji CO2 na kg i niskiemu zużyciu wody soja wydaje się zrównoważona. Jednak ze względu na jej wykorzystanie do karmienia zwierząt hodowlanych, produkcja soi doprowadziła do wykarczowania ogromnych obszarów amazońskiego lasu deszczowego, niszcząc w ten sposób żywotne ekosystemy.

Ale niezależnie od tego, które mleko roślinne wybierzesz, wszystkie mają niższy ślad węglowy niż nabiał: wraz z korzyściami odżywczymi i etycznymi.

W tej chwili Dug oferuje trzy smaki: Original, Barista, Unsweetened. Cała gama jest wolna od laktozy, soi, glutenu i orzechów. Działa prawdziwe mleko i można go używać do gotowania, pieczenia, a nawet tworzenia idealnej pianki do latte.
Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia

  1. CBC News; “Why potato milk, a newcomer to plant-based dairy, may be the most sustainable option”; cbc.ca; 2021-12-29
Ocena (5.0) Oceń: