Czwartek 21.03.2019

Najbardziej toksyczne warzywa i owoce

Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? Odpowiedź przynosi najnowszy raport Enviromental Working Group. Według opracowania, kolejny rok z rzędu, na szczycie listy Dirty Dozen znajdują się truskawki i szpinak.



unsplash.comunsplash.com

Enviromental Working Group (EWG), to amerykańska organizacja, która zajmuje się promocją zdrowego stylu życia. Organizacja ta co roku przygotowuje raport, w którym zawiera informacje o najbardziej i najmniej toksycznych owocach i warzywach. EWG swoje opracowanie opiera na rocznych sprawozdaniach z programu danych pestycydów Departamentu Rolnictwa USA. Najnowsze opracowanie wskazuje, że prawie 99% próbek produktów testowanych w raporcie zawierało pozostałości pestycydów. Poziomy te są akceptowalne przez EPA, ale EWG uważa, że normy federalne są niewystarczające.

Oto pełna lista „Dirty Dozen” EWG na rok 2019:
  1. Truskawki
  2. Szpinak
  3. Jarmuż
  4. Nektarynki
  5. Jabłka
  6. Winogrona
  7. Brzoskwinie
  8. Wiśnie
  9. Gruszki
  10. Pomidory
  11. Seler
  12. Ziemniaki

 W przypadku „Clean Fifteen” EWG wybrała następujące warzywa i owoce:
  1. Awokado
  2. Słodka kukurydza
  3. Ananasy
  4. Groszek (mrożony)
  5. Cebule
  6. Papaje
  7. Bakłażany
  8. Szparagi
  9. Kiwi
  10. Kapusta
  11. Kalafior
  12. Melon
  13. Brokuły
  14. Grzyby
  15. Melon miodowy

W ostatnich latach pracownicy służby zdrowia, dietetycy, zaczęli kwestionować wyniki raportu EWG, wskazując na korzyści z jedzenia wszystkich owoców i warzyw - ekologicznych i konwencjonalnych. Nawet ekspert EWG, cytowany w komunikacie prasowym organizacji, mówi, że zalety jedzenia produktów przeważają z listy „Dirty Dozen” przeważają nad ryzykiem związanym ze spożyciem niewielkiej ilości pestycydów

Ekologia.pl


Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy