Środa 17.02.2021

Nestlé wprowadza wegańskiego KitKata

Odłamanie kawałka tego wegańskiego batonika KitKat jest teraz rzeczywistością. Nestlé wprowadza na rynek bezmleczną wersję popularnego batonika o nazwie KitKat V.



fot. shutterstockfot. shutterstock

Szwajcarska firma podąża za trendem alternatywnej żywności opartej na roślinach. Nestlé obiecuje, że nowy baton wciąż ma „idealną równowagę między chrupiącym waflem a gładką czekoladą”. KitKat V w swoim składzie zamiast mleka krowiego, zawiera napój ryżowy, jako dodatek do nowego zrównoważonego kakao. Nowy batonik pojawi się w sprzedaży jeszcze w  tym roku w kilku krajach u wybranych sprzedawców detalicznych, zanim rozszerzy się na cały świat.
„Smak był kluczowym czynnikiem przy opracowywaniu czekolady roślinnej dla naszego nowego wegańskiego KitKata” ‒ powiedziała Louise Barrett, szefowa Nestlé Confectionery Product Technology Center, w oświadczeniu.

„Wykorzystaliśmy nasze doświadczenie w zakresie składników, a także podejście polegające na testowaniu i uczeniu się, aby stworzyć pyszną wegańską alternatywę dla naszego oryginalnego czekoladowego KitKata”.

Rynek żywności pochodzenia roślinnego stale się poszerza, koncentrując się głównie na mięsie czy produktach mlecznych. W 2019 roku Mars wprowadził na rynek linię wegańskich batonów  czekoladowych, aby przyciągnąć konsumentów, którzy chcą zmniejszyć spożycie mięsa i nabiału ze względów zdrowotnych i środowiskowych. Inni producenci, tacy jak Lindt i Cadbury, również niedawno zadebiutowali z wegańskimi cukierkami. Trend, według Alexandra von Maillota, szefa cukierni Nestlé, nadal rośnie. „Trwa cicha rewolucja żywieniowa, która zmienia sposób odżywiania się ludzi. Chcemy być w tym na czele, wspierając odkrycie żywności i napojów pochodzenia roślinnego” - powiedział.
Ekologia.pl (JS)

Bibliografia

  1. “https://people.com/food/nestle-introduces-vegan-kitkat-bar/”; data dostępu: 2021-02-17
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy