Pestycydy z jadu skorpiona
Jad skorpiona jest substancją silnie trującą nawet dla dużych zwierząt, jednak niektóre zawarte w nim toksyny działają wyłącznie na owady. Dlatego też jad skorpiona może zostać wykorzystany, jako ekologiczna alternatywa do chemicznych pestycydów.
Prof. Michael Gurevitz wyizolował sekwencję genetyczną odpowiednich neurotoksyn z jadu skorpiona. Opracowuje także metody tworzenia toksyn oraz manipulowania nimi, aby ograniczyć ich szkodliwość dla niektórych owadów i ssaków. Tak wyprodukowane pestycydy byłyby zabójcze np. dla szarańczy, much i chrząszczy, ale bezpieczne dla pszczół i człowieka.
Stosowane obecnie środki ochrony roślin również wnikają w ciała owadów prowadząc do ich paraliżu i śmierci. Jednak podstawową wadą tych substancji jest to, że stanowią zagrożenie dla środowiska, ludzi i zwierząt.
Ekologia.pl
Ekologia.pl poleca
Subscribe
0 komentarzy