Pingwiny nie są w stanie delektować się smakiem świeżo złowionej rybki czy zachwycać się słodyczą soczystych owoców. Badania pokazują, że ptaki te w toku ewolucji straciły 3 z 5 zmysłów smaku i dla nich jedzenie może być tylko słone albo kwaśne. – donosi czasopismo „Current Biology”.

„Pingwiny jedzą ryby, więc powinno być oczywiste, że mają receptory wykrywające smak umami (charakterystyczny dla mięs i ryb). Jednak z jakiś powodów nie mają tego receptora.” – powiedział jeden z autorów badania, Jianzhi „George” Zhang z University of Michigan. „To odkrycie jest zaskakujące i nie mamy dobrego wyjaśnienia dla niego, ale istnieje kilka teorii.”
Zdaniem badaczy geny odpowiedzialne za receptory smaku mogły zniknąć, nie dlatego, że były nieprzydatne, ale dlatego że pingwiny żyją w ekstremalnie zimnym środowisku. Jaki to ma związek z odczuwaniem smaku potraw?
W przeciwieństwie do receptorów smaku kwaśnego i słonego, receptory odpowiedzialne za smak słodki, umami czy gorzki są wrażliwe na temperaturę i nie działają, kiedy jest bardzo zimno. Zatem jeżeli nawet pingwiny miałyby receptory smaku słodkiego czy gorzkiego, to przez niską temperaturę receptory te i tak by nie działały.
Naukowcy zwracają także uwagę na nietypową budowę pingwiniego języka. Badania anatomiczne sugerują, że niektóre pingwiny w ogóle nie mają kubków smakowych, w których znajdują się receptory smaku. W zamian ich sztywne, szorstkie języki pokryte są grubą warstwą rogową. Badacze są przekonani, że pingwinie języki służą – nie do smakowania jedzenia – ale do chwytania i przytrzymywania śliskiego pokarmu. Dowodem na to ma być fakt, że pingwiny mają w zwyczaju połykać swój posiłek w całości, bez uprzedniego rozdrabniania.
„Ich zachowanie związane z połykaniem całego posiłku i struktura języka, sugerują, że pingwiny nie potrzebują receptorów smaku, choć nie jest jasne czy cechy te są wynikiem czy przyczyną utraty smaku” – powiedział Zhang.
Nie tylko pingwiny mają problem ze smakiem. Ogólnie ptaki obdarzone są niewielką ilością kubków smakowych, a zdecydowana większość gatunków nie odczuwa smaku słodkiego. Porównując: kury mają zaledwie 30 kubków smakowych, natomiast ludzie mają ich ok. 10 tysięcy.
Ekologia.pl
Bibliografia
Huabin Zhao, Jianwen Li, Jianzhi Zhang. Molecular evidence for the loss of three basic tastes in penguins. Current Biology, 2015; 25 (4): R141 DOI: 10.1016/j.cub.2015.01.026