Poniedziałek 09.11.2020

Po Impossible Burger przyszedł czas na mleko, które smakuje i wygląda jak krowie

Impossible Foods, firma zajmująca się technologią żywności opartą na roślinach, znana z realistycznie mięsistego Impossible Burger, opracowuje wegańskie mleko. „Niemożliwe mleko”, które wciąż jest w fazie rozwoju, w niczym nie przypomina innych napojów roślinnych dostępnych na rynku.



fot. shutterstockfot. shutterstock

Impossible Foods - firma technologiczna z branży spożywczej znana z realistycznie mięsistego Impossible Burger ‒ ma ambitną misję. W ciągu następnej dekady chce uczynić produkty pochodzenia zwierzęcego przestarzałymi. Dlatego firma postanowiła stworzyć wegańskie mleko, które smakuje i wygląda, jak te odzwierzęce. Na wirtualnej konferencji prasowej Laura Kliman, starszy naukowiec ds. Smaku w Impossible zademonstrował prototyp mleka Impossible w firmowej kuchni testowej w Redwood City w Kalifornii.
Stojąc przed stalowym stołem z różnymi rodzajami mleka roślinnego na szalkach Petriego, dr Kilman wyjaśniła: „Naprawdę chcemy stworzyć produkty, które funkcjonują i zachowują się tak jak te pochodzenia zwierzęcego”.

W przeciwieństwie do innych rodzajów mleka roślinnego, Impossible Milk nie waży się po wlaniu do ciepłej kawy. Dr Laura Kliman wlała mleko do filiżanki gorącej kawy, aby pokazać, jak łatwo miesza się z napojem. Alternatywne mleko pochodzenia roślinnego zwykle nie miesza się z kawą i może sprawić, że będzie mętna lub ziarnista. Pokazała również, że napój może się nagrzewać i pienić jak tradycyjne mleko.

Produkt jest w fazie prototypu, a Impossible Foods nie ukończył jeszcze receptury. Mleko demonstrowane w kuchni testowej zawierało białko sojowe, kluczowy składnik mięsa Impossible.

Według organizacji non-profit Good Food Institute, wegańskie mleko jest najbardziej rozwiniętą kategorią na rynku żywności pochodzenia roślinnego. Badania rynkowe SPINS pokazują, że mleko roślinne stanowi 14 procent całej detalicznej sprzedaży mleka.

Pat Brown, dyrektor generalny i założyciel Impossible Foods, nazwał obecne opcje na rynku „nieadekwatnymi”. „Naszym zamiarem nie jest po prostu wyprodukowanie kolejnego mleka roślinnego” ‒ powiedział. „Chodzi o to, aby zrobić coś, co dla miłośnika tradycyjnego mleka jest lepsze niż wszystko, co pochodzi od krowy”.

Dlaczego mleko? Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, rolnictwo związane z hodowlą zwierząt odpowiada za 14,5% globalnej emisji gazów cieplarnianych. Bydło to inwentarz żywy najbardziej niszczący środowisko; emituje metan, gaz cieplarniany 25 razy bardziej destrukcyjny niż dwutlenek węgla, a produkcja wołowiny i nabiału wymaga dużych zasobów wody.

Impossible Foods ogłosił również, że podwoi swój zespół badawczo-rozwojowy, zatrudniając ponad 100 naukowców w ciągu najbliższych 12 miesięcy. Dyrektor finansowy, David Lee, wyjaśnił, że inwestycje w badania i rozwój pomogą firmie w dalszym wytwarzaniu produktów, które sprawią, że konsumenci będą „głosować żołądkiem”. Obejmuje to ulepszanie obecnych produktów i opracowywanie nowych. Firma zebrała w tym roku ponad 700 milionów dolarów, z których część zostanie przeznaczona na zatrudnienie. Tworzy również nowy dział bioprodukcji i będzie pracować nad rozszerzeniem produkcji. Nowe produkty w przygotowaniu obejmują m. in. steki roślinne, bekon i ryby.
Ekologia.pl (JS)

Bibliografia

  1. “https://interestingengineering.com/impossible-foods-new-milk-will-make-you-question-your-palate”; data dostępu: 2020-11-09
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy