Piątek 03.07.2020

Polska ma swoją pierwszą w 100 proc. wegańską mleczarnię

Coraz więcej polskich firm inwestuje w bezmleczne alternatywy.  Wśród nich są duże firmy mleczarskie, takie jak OSM Łowicz czy Polmlek. Na produkcję roślinnych jogurtów stawia także rodzinne przedsiębiorstwo Jogurty Marta, które skupia się na żywności na bazie mleczka kokosowego. Jest to pierwsza mleczarska firma, która całkowicie pożegnała się z krowim mlekiem ‒ informuje Rzeczpospolita.



Firma Jogurty Marta wprowadziła na rynek wegańskie jogurty na bazie mleka kokosowego PlantOn, fot. shutterstockFirma Jogurty Marta wprowadziła na rynek wegańskie jogurty na bazie mleka kokosowego PlantOn, fot. shutterstock

Wielopokoleniową, rodzinną tradycję mleczarską na Podkarpaciu zaczął dziadek Jan, który w latach 40. rozpoczął pionierską produkcję jogurtów.  Następnie 1991 roku Janusz Kubit, tata Magdy, zakłada własną faktorię i nazywa ją imieniem swej córki. Firma Magda, która przez prawie 3 dekady bazowała na krowim mleku, w kolejnych latach przechodzi transformację, wprowadzając do oferty coraz więcej roślinnych zamienników. W 2017 roku stery w firmie przejmuje córka ‒ Magdalena Kubit, która wprowadza firmę na wegańskie tory. I tak, od tego roku mleczarnia na Podhalu oficjalnie przechodzi na produkcję nabiału wyłącznie z roślin. Zamiast mleka krowiego jogurty są produkowane na bazie napoju kokosowego.
Firma aktywnie stale poszerza gamę produktów na bazie mleczka kokosowego pod marką PlantOn. Wprowadziła także wegańską alternatywę dla śmietany oraz nową organiczna linia VegUp Bio.

– Nasze produkty są dla wszystkich. Trafiają na stoły Polaków którzy z różnych powodów chcą ograniczać spożycie produktów odzwierzęcych, jednocześnie nie rezygnując z ulubionych smaków. Cieszy mnie, że od tej pory działania, które podejmujemy będą w pełni spójne z wartościami i motto firmy  – komentuje na łamach Rzeczpospolitej Magdalena Kubit, dyrektor zarządzająca w firmie Jogurty Magda.

Wszystko wskazuje na to, że ta wegańska transformacja to strzał w dziesiątkę. Rynek produktów wegańskich w Polsce szybko rośnie, a jego wartość szacowana jest na120 mln zł.
Ekologia.pl (JS)

Bibliografia

  1. “https://www.rp.pl/Przemysl-spozywczy/200709965-Pierwsza-polska-mleczarnia-staje-sie-w-pelni-weganska.html”; data dostępu: 2020-07-03
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy