Sobota 19.02.2011

WARZYWA PRZEŻYWAJĄ W PRÓŻNI. Kosmiczne badania rzodkiewki.

PszenicaFot. Bluemoose, CC/Wikipedia

Rzodkiewka, sałata i pszenica wytrzymują bez szkody 30 minut w warunkach całkowitej próżni i przy ciśnieniu wynoszącym 1,5 proc. normalnego, czyli 1013 hPa – takie są efekty badań dr Raymonda Wheelera z NASA – poinformowały portale "New Scientists" i TV CNN.



Dr Raymond Wheeler, pracujący w należącym do NASA Kennedy Space Center na Florydzie, prowadzi od kilku lat badania dotyczące przeżywalności bakterii i roślin w warunkach ekstremalnych, zbliżonych do występujących w Kosmosie. W trakcie kolejnego eksperymentu sadzonki sałaty, pszenicy i rzodkiewki hodowane były przez 20 dni w komorze, w której występowały normalne warunki atmosferyczne tj. temperatura około 20 st. C i standardowe ciśnienie atmosferyczne na poziomie morza - 1013 hPa.

W 21 dniu eksperymentu część roślin przeniesiono do innej komory, z której na 30 minut wypompowano powietrze, jednocześnie redukując ciśnienie do wartości około 1,5 proc. ciśnienia na poziomie morza. Po 30 minutach przywrócono warunki normalne. Porównanie roślin poddanych temu eksperymentowi z grupą kontrolną nie wykazało żadnych różnic, zarówno na wadze, jak i w dalszym tempie wzrostu. W trakcie eksperymentu zaobserwowano jedynie czasowe więdnięcie liści, co jak uważa Wheeler, spowodowane było wyparowaniem z nich wody. Dodaje on, że to odwodnienie, a nie próżnia, mogłoby rośliny całkowicie zniszczyć.

Jak twierdzi Raymond Wheeler, jedynie nieliczne inne formy życia, jak bakterie wykazują podobną "odporność i plastyczność". Ma on nadzieję, że badania te będą stanowić "punkt zwrotny w pracach mających na celu stworzenie roślin, które mogłyby być hodowane w warunkach długotrwałych lotów kosmicznych i – być może na stacjach pozaziemskich".
Źródło: PAP - Nauka w Polsce/www.naukawpolsce.pap.pl
Ocena (3.8) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy