Środa 18.11.2020

Uboga dieta może powodować 20-centymetrową różnicę wzrostu u dzieci w różnych krajach

Złe odżywianie w dzieciństwie mogło przyczynić się do 20-centymetrowej różnicy wzrostu między 19-latkami z najbogatszych i najbiedniejszych krajów ‒ twierdzą naukowcy.



fot. shutterstockfot. shutterstock

Nowa globalna analiza przeprowadzona przez Imperial College London i opublikowana w czasopiśmie The Lancet oceniła wzrost i wagę dzieci i młodzieży w wieku szkolnym na całym świecie.

Badanie, w którym wykorzystano dane od 65 milionów dzieci w wieku od 5 do 19 lat w 193 krajach, ujawniło, że wzrost i waga dzieci w wieku szkolnym, które są wskaźnikami ich stanu zdrowia i jakości diety, różnią się znacznie na całym świecie. Występowała różnica 20 cm między 19-latkami z najbogatszych i najbiedniejszych krajów - oznacza to ośmioletnią lukę wzrostu w przypadku dziewcząt i sześcioletnią lukę w przypadku chłopców. Na przykład badanie ujawniło, że przeciętna 19-latka w Bangladeszu i Gwatemali jest tego samego wzrostu, co przeciętna 11-letnia dziewczynka w Holandii.
Międzynarodowy zespół odpowiedzialny za badanie ostrzega, że bardzo zróżnicowane odżywianie dzieci, zwłaszcza brak wysokiej jakości żywności, może prowadzić do zahamowania wzrostu i wzrostu otyłości u dzieci, co wpływa na zdrowie i samopoczucie dziecka przez całe życie.

Badanie, w którym zebrano dane z lat 1985-2019, ujawniło, że narody z najwyższymi 19-latkami w 2019 r. znajdowały się w północno-zachodniej i środkowej Europie i obejmowały Holandię, Czarnogórę, Danię i Islandię. Z kolei kraje z najniższymi 19-latkami w 2019 r. znajdowały się głównie w południowej i południowo-wschodniej Azji, Ameryce Łacińskiej i Afryce Wschodniej, w tym w Timorze Wschodnim, Papui Nowej Gwinei, Gwatemali i Bangladeszu.

Największą poprawę średniego wzrostu dzieci w okresie 35 lat zaobserwowano w gospodarkach wschodzących, takich jak Chiny, Korea Południowa i niektóre części Azji Południowo-Wschodniej. Na przykład 19-letni chłopcy w Chinach w 2019 r. byli o 8 cm wyżsi niż w 1985 r.

W badaniu oceniano również wskaźnik masy ciała dzieci (BMI) - miarę stosunku wzrostu do masy ciała. Analiza wykazała, że 19-latki z największym BMI występowały na wyspach Pacyfiku, na Bliskim Wschodzie, w USA i Nowej Zelandii. BMI 19-latków było najniższe w krajach Azji Południowej, takich jak Indie i Bangladesz. Różnica w badaniu wynosiła około 9 jednostek BMI (co odpowiada około 25 kg masy ciała).

Zespół twierdzi, że najważniejszą tego przyczyną jest brak odpowiedniego i zdrowego odżywiania i warunków życia w latach szkolnych, ponieważ zarówno wzrost, jak i przyrost masy ciała są ściśle związane z jakością diety dziecka.

Profesor Majid Ezzati, starszy autor badania z Imperial's School of Public Health, powiedział: „Dzieci w niektórych krajach rosną prawidłowo do pięciu lat, ale pozostają w tyle w latach szkolnych. To pokazuje, że istnieje nierównowaga między inwestycjami w poprawę żywienia w wieku przedszkolnym. szkolnych, dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Ta kwestia jest szczególnie ważna podczas pandemii COVID-19, kiedy szkoły są zamknięte na całym świecie, a wiele biednych rodzin nie jest w stanie zapewnić swoim dzieciom odpowiedniego wyżywienia ”.
Ekologia.pl (JS)

Bibliografia

  1. Andrea Rodriguez-Martinez et al. ; “Height and body-mass index trajectories of school-aged children and adolescents from 1985 to 2019 in 200 countries and territories: a pooled analysis of 2181 population-based studies with 65 million participants. ”; The Lancet, 2020; 396 (10261): 1511 DOI: 10.1016/S0140-6736(20)31859-6;
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy