Czwartek 12.11.2020

W tej restauracji zjesz kanapkę z mięsem wyhodowanym w laboratorium

W Izraelu powstała restauracja, które serwuje mięso wyhodowane w laboratorium. The Chicken, który właśnie został otwarty w Tel Awiwie, serwuje mięso z białka wyhodowanego z komórek w bioreaktorze.



fot. shutterstockfot. shutterstock

Restauracja znajduje się obok zakładu produkcyjnego, który jest widoczny dla gości przez duże okno. Co ciekawe, goście restauracji nie muszą płacić za posiłki. Zamiast tego kuchnia testowa prosi o informacje zwrotne na temat wyhodowanego w laboratorium kurczaka.
Nowa restauracja została założona przez firmę SuperMeat zajmującą się technologią spożywczą, której celem jest dostarczanie na światowy rynek wysokiej jakości mięsa ‒  wyhodowanego bezpośrednio z komórek zwierzęcych. Izraelski startup twierdzi, że rozwiązał trzy kluczowe wyzwania związane z komercjalizacją mięsa hodowlanego. Obejmują one proces produkcji, jasną ścieżkę do parytetu kosztów z produktami pochodzenia zwierzęcego oraz produkcję wysokiej jakości, pożywnych i smacznych produktów z kurczaka.

Główna pozycja w menu, Chicken Burger, chrupiący filet z kurczaka podawany na bułce maślanej z dodatkami, wygląda i smakuje jak kurczak produkowany w tradycyjny sposób.

„Burger ma soczysty smak kurczaka, jest chrupiący na zewnątrz i delikatny w środku” ‒ mówi Ido Savir, dyrektor generalny startupu. „Opinie z wielu paneli degustacyjnych były zgodne, że nie da się go odróżnić od tradycyjnie produkowanego”.

Firma spędziła trzy lata na opracowywaniu procesu produkcyjnego, który można skalować. Podobnie jak inne firmy zajmujące się rolnictwem komórkowym, stara się stworzyć optymalne warunki dla komórek pobranych od zwierząt, aby mogły rosnąć bez udziału samych zwierząt. „Nasza platforma produkcyjna oparta jest na ptasich komórkach macierzystych, które posiadają wrodzoną zdolność do namnażania się w nieskończoność, co eliminuje potrzebę powrotu do zwierzęcia w celu wyprodukowania większej ilości mięsa, co zasadniczo wyklucza zwierzęta z równania” ‒ mówi Savir.

Poza samym kurczakiem hodowanym w laboratorium, reszta menu w restauracji jest jednak oparta na roślinach. Zawiera takie potrawy jak sałatka z korzenia selera, smażona dynia piżmowa i biały tort z musem waniliowym.
Ekologia.pl (JS)

Bibliografia

  1. “https://www.fastcompany.com/90572093/at-the-first-lab-grown-meat-restaurant-you-can-eat-a-cultured-chicken-sandwich”; data dostępu: 2020-11-12
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy