Food Film Fest
W dniach 23 -25 października w warszawskim kinie Kultura na Krakowskim Przedmieściu odbędzie się pierwszy w Polsce przegląd filmów kulinarnych Kuchnia.tv Food Film Fest. W programie znajdą się m.in. filmy „walczące”, których celem jest uświadamianie o kosztach jakie nasza planeta i my sami ponosimy w wyniku uprzemysłowienia procesu wytwarzania żywności.
Pierwszego dnia selekcja objęła obrazy ukazujące, jak wielki wpływ na jakość życia ma to, co trafia na talerze. Film otwierający przegląd to fascynujące spojrzenie na zmiany, które zaistniały w XX wieku w amerykańskiej kulturze żywieniowej. Tego samego dnia zostanie wyświetlony film „Dabbawalla – perfekcyjny chaos”, ukazujący system pracy kurierów, którzy każdego dnia dostarczają ponad 200 tys. posiłków w Bombaju. Trzecią piątkową propozycją Festiwalu jest „Jedzenie zaprojektowane” Martina Hablesreitera. Dokument opisuje, jak kształty, kolory, zapachy, konsystencja, dźwięki wydawane podczas jedzenia i techniki produkcyjne wpływają na design produktów spożywczych.
Drugi dzień imprezy to filmy zaangażowane społecznie, pokazujące, jak powstaje jedzenie, jakie są skutki społeczne, środowiskowe i kulturowe uprzemysłowienia procesu wytwarzania żywności. W sobotę widzowie przeglądu zobaczą „Wojny bananowe” o walce o udziały w rynku, która toczy się miedzy potentatami producentów bananów oraz „Terra Madre”, film o międzynarodowej organizacji Slow Food. Trzeci sobotni tytuł to „Food, Inc.”, który odkrywa kulisy systemu produkcji żywności w Ameryce i stawia tezę, że producenci celowo ukrywają przed konsumentami informacje, dotyczące pochodzenia produktów, składników i procesów produkcji.
W niedzielę zostaną zaprezentowane filmy dla prawdziwych smakoszy, opowiadające o „wielkiej kuchni” i różnorodności smaków, która się w niej kryje, o jedzeniu jako jednej z największych i najbardziej dostępnych przyjemności dnia codziennego. Są to obrazy, które przedstawiają historie ludzi oddających się z pasją sztuce gotowania. Tego dnia na ekranie pojawią się: „Made in Neapol”, fascynujący obraz o pizzy z Neapolu, „Smakując północ”, ukazujący wyjątkowe kulinarne wydarzenie, które miało miejsce w kopenhaskiej restauracji Noma i zgromadziło najlepszych szefów kuchni i krytyków kulinarnych z całego świata. „Le Cirque – stolik w raju” Andrew Rossiego to film zamykający tegoroczny przegląd. Obraz przedstawia postać Siria Macciniego, właściciela jednej z najlepszych restauracji w Nowym Jorku.
PROGRAM Food Film Fest:
piątek, 23 października
- 18:00 Jedzenie zaprojektowane, reż. Martin Hablesreiter, Sonja Stummerer, Austria 2008, 52’
- Dabbawala – perfekcyjny chaos, reż. Antje Christ, Indie 2007, 52’
- 20:30 Rewolucja smaku, reż. Chris Taylor, USA 2007, 91’ Ceremonia otwarcia FFF
sobota, 25 października
- 18:00 Wojny bananowe, reż. Didier Fassio, Francja 2008, 52’
- Terra Madre, reż. Ermanno Olmi, Włochy 2009, 78’
- 20:30 Food Inc., reż. Robert Kenner, USA 2008, 93’
niedziela, 26 października
- 18:00 Made in Neapol, reż. Manuela Cutolo, Włochy 2009, 52’
- Smakując Północ, reż. Pierre Deschamps, Dania 2008, 59’
- 20:30 Le Cirque – stolik w raju, reż. Andrew Rossi, USA 2007, 52’
TERMIN: 23 – 25 października 2009
MIEJSCE: Kino Kultura, Krakowskie Przedmieście 21/23, Warszawa
Więcej informacji o godzinach pokazów i cenach biletów na www.kuchnia.tv