PELET. OGRZEWANIE PELETEM. Granulki z trocin do ogrzewania
Ekologia.pl Dom i ogród Ekologiczny dom Pelet – ekologia i ogrzewanie

Pelet – ekologia i ogrzewanie

Pelet
Fot. Barlinek

Małe granulki z trocin cieszą się coraz to większą popularnością. Są łatwe w transporcie, magazynowaniu oraz użytkowaniu, a przede wszystkim pozwalają znacznie obniżyć koszty ogrzewania. Nic więc dziwnego, że coraz skuteczniej konkurują z węglem, olejem opałowym czy gazem.

Pelet jest używany do ogrzewania. Sprawdza się w przemyśle, m.in. w piekarniach, ciepłowniach miejskich, szkołach, hotelach i wszędzie tam, gdzie ważna jest czystość, wygoda i ekonomia. Ze względu na swoje walory ekologiczne i zdrowotne bywa stosowany jako podściółka dla zwierząt (głównie w Europie Zachodniej, ale ostatnio również w Polsce).

Surowcem do produkcji peletu może być praktycznie każdy rodzaj roślin. Najcenniejszym i najbardziej kalorycznym materiałem są trociny drzewne, ścinki i wióry. Z nich produkowany jest np. pelet barlinecki, składający się w 70% z trocin iglastych, a w 30% z trocin liściastych. Wysuszony i rozdrobniony materiał, poddawany jest zabiegowi podgrzewania, w wyniku którego lignina– jeden z podstawowych składników drewna – zaczyna wykazywać właściwości kleju.

Gorąca masa cząsteczek ligniny i celulozy jest następnie granulowana, tak aby ostatecznie uzyskać postać gotowego peletu. Efektem końcowym są małe granulki, najczęściej o średnicy 6-8 mm i długości nie przekraczającej kilku centymetrów. Pelet charakteryzuje się niską zawartością wilgoci (6-10%), popiołów (0,3-0,5%) oraz substancji szkodliwych dla środowiska. Ma za to  wysokie właściwości energetyczne.

Certyfikat
Aby mieć gwarancję, że pelet posiada optymalną jakość, najlepiej wybrać produkt posiadający certyfikat DIN Plus.

Zalety peletu

Obecnie cena peletu jest porównywalna z ceną węgla, ale dzięki wysokiej sprawności kotłów na pelet, urządzenia te są blisko dwukrotnie wydajniejsze. Używanie i obsługa kotłów na pelet nie wymaga codziennej pracy fizycznej, jak w przypadku kotłów na koks, brykiet czy węgiel.

Przy odpowiednio dobranym zbiorniku na pelet (np. o pojemności 250 litrów) paliwo zapewnia praktycznie bezobsługowość urządzenia grzewczego. Zasyp granulatem następuje wówczas raz na tydzień. Kotły na pelet w przeciwieństwie do kotłów węglowych, na koks czy miał zapewniają czystość – paliwo jest wykonane z czystych trocin drzewnych – nie brudzi, ma przyjemny wygląd i zapach. Pelety drzewne są jednymi z najczystszych znanych paliw. Dzięki optymalnemu procesowi spalania w urządzeniach grzewczych, emisje szkodliwych gazów są minimalne.

Paliwo to nie wszystko

Obecnie na rynku jest duży wybór kotłów na pelet, zarówno krajowych jak i zagranicznych producentów. Najwyższą efektywność mają kotły przystosowane wyłącznie do spalania peletu, charakteryzujące się wysoką sprawnością urządzeń (przewyższającą 90%). Ważna jest możliwość regulacji mocy urządzenia, pozwalająca dostosować moc kotła czy palnika do indywidualnych potrzeb użytkowników. Niektórzy producenci oferują tzw. kotły wielofunkcyjne, przystosowane do spalania nie tylko peletu, ale także oleju oraz gazu.

Wszyscy, którzy chcą zastąpić dotychczas używany opał peletem, mogą także doinstalować nowy palnik do istniejącego kotła lub przystosować istniejący piec na paliwo stałe do spalania peletu.

W ofercie producentów urządzeń grzewczych rosnącą popularnością cieszą się także kominki na granulat drzewny. Mogą one albo ogrzewać tylko pomieszczenie, w którym się znajdują, albo – po odpowiednim przystosowaniu – większą ilość pomieszczeń. Zagraniczni producenci posiadają dużo szerszą propozycję urządzeń, obejmującą również grille czy kuchenki ogrzewane peletem.

Źródło: Barlinek
4.8/5 - (16 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie ma co się oszukiwać ekologia kosztuję i kosztować będzie. W dzisiejszych czasach trudno znaleźć produkty ekologiczne i dotyczy to każdej dziedziny. Większość producentów dla obniżenia kosztów produkcji dodaję coś od siebie. W spożywce ciężko już znaleźć coś bez dodatków a ludzie szukają i chcą takich produktów. Kiedyś to było normalne, chleb był z mąki a mięso było mięsem. W temacie kotłów ma się to trochę inaczej. Odgórnie narzucone przepisy przez UE zmuszają producentów do tworzenia nowoczesnych urządzeń spełniających coraz bardziej rygorystyczne przepisy. I bardzo dobrze… Idzie to co prawda za zwiększeniem ceny produktu ale tym samym powstają udogodnienia dla klienta. Kocioł to już nie tylko kawałek blachy tzw metalowe pudełko. To urządzenia automatyczne, wygodne bezobsługowe ale niekoniecznie tanie. Zainstalowaliśmy kocioł pelletowy https://www.kostrzewa.com.pl/#1000523 Co nam to dało? Pozytywów jest sporo. Między innymi to co piszę wyżej bezobsługowość, wygodę ponadto pełny monitoring tego co w kotle się dzieję, czystość w kotłowni, ekologiczne ogrzewanie. Na dzień dzisiejszy wiemy, że inwestycja się zwróci nie wiemy jeszcze tylko kiedy. Pewnie większość czytając ten komentarz pomyśli, że to reklama a ja chcę uświadomić ludziom, ze oprócz węgla jest pellet , który jest świetną alternatywą i dla zobrazowania tego proszę pomyśleć, że macie w domu kominek i siedzicie przed nim a obok jest pojemnik, w którym jest węgiel lub pellet… taka jest właśnie różnica…

Pellet = mistrzostwo. Kocioł na pellet to najlepsze rozwiązanie jakie mozna zamontowac w swoim domu. U mnie zajeli sie tym ludzie z 499.com.pl piec od nich wytrzymaly, profesjonalna i swietna obsluga :D