Jak zrobić pestycydy organiczne – receptury, które naprawdę działają!

Papkryka habanero. By Stephen Ausmus [Public domain], via Wikimedia Commons
Ostra papryka

Każdy kto kroił ostrą papryczkę bez rękawiczek, wie jak nieprzyjemny może być z nią kontakt. A to za sprawą kapsaicyny, organicznego związku chemicznego odpowiedzialnego za ostry, piekący smak papryki chili. Kapsaicyna wykazuje także właściwości owadobójcze. Stężone roztwory ostrej papryki odstraszają także zwierzęta, które obgryzają rośliny (np. królików).

Podczas przygotowywania paprykowego pestycydu koniecznie załóż rękawiczki. Dodaj posiekanie ostre papryczki (habanero), łyżeczkę pieprzu kajeńskiego, główkę obranego czosnku do blendera i zmiksuj na gładką masę. Następnie przełóż miksturę do wiadra, dodaj 4 litry wody i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie dodaj do płynu cztery łyżki naturalnego, płynnego mydła i przelej do butelki z rozpylaczem. Pryskaj rośliny dwa razy w tygodniu.



wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy