Własny ogród warzywny, czyli jak oszczędzić pieniądze i chronić środowisko naturalne

Konsumpcja żywności w skali globalnej znacząco przyczynia się do degradacji środowiska i generuje ogromne ilości nienadających się do recyklingu odpadów z tworzyw sztucznych. Jednym ze sposobów na zmniejszenie swojego śladu węglowego i prowadzenie bardziej zrównoważonego stylu życia jest uprawa własnej żywności w ogrodzie, czy na balkonie. Własna uprawa warzyw umożliwi nam nie tylko dostęp do pysznych owoców naszej pracy, będzie też miłym urozmaiceniem czasu i przyniesie nam spore oszczędności.



podlewaniefot. ShopAlike.pl

Zmniejsz ilość generowanych śmieci

 

Jeśli dobrze przyjrzymy się naszym gospodarstwom domowym, od razu zauważymy, jak wiele wytwarzamy odpadów nienadających się do recyklingu. Znajdziemy wśród nich na przykład opakowania kosmetyków i stare produkty z tworzyw sztucznych. Ale wiele odpadów powstaje też w naszych kuchniach. Lista odpadów jest ogromna, biorąc pod uwagę, że większość produktów spożywczych dostępnych w marketach jest obecnie pakowana w plastik. Wielu plastikowym produktom, które trafiają do naszej kuchni można podarować drugie życie. Mnóstwo smacznych warzyw z łatwością da się uprawiać w plastikowych pojemnikach, szczególnie w niewielkiej kuchni. Warzywa, które dobrze nadają się do tego typu upraw to np. marchew, fasola szparagowa, zioła, groszek, ziemniaki, rzodkiewka, papryka chilli, liście sałaty, cebula sałatkowa, a także pomidory. Czas rozejrzeć się po kuchni, przejrzeć odpady i rozpocząć upcykling- na przykład tych puszek, które doskonale nadają się do założenia ogrodu ziołowego na parapecie albo tych plastikowych butelek, z których można stworzyć mini ogród wertykalny na ścianie.

Zmniejsz swój ślad węglowy

 

Tak, uprawiając własne warzywa możemy zmniejszyć ślad węglowy, jaki generuje transport i produkcja żywności. Czy wiesz, że trzyosobowa rodzina konsumuje średnio 1200 kg jedzenia rocznie, czyli tyle, ile da się przewieźć w jednej małej ciężarówce? Na 1000 km trasy generuje ona aż 150 kg CO2! Tymczasem równowartość 1200 kg jedzenia możemy wyprodukować samodzielnie w naszym ogrodzie. Według kalkulacji ShopAlike wystarczy ogród o powierzchni 252 m2, w którym uprawiano by owoce i warzywa od wiosny do końca jesieni.

 

grafika: materiały ShopAlike.pl
grafika: materiały ShopAlike.pl

 

Oszczędzaj pieniądze


Biorąc za przykład 3 osobową rodzinę, która na własne potrzeby uprawiałaby tylko 9 rodzajów warzyw: pomidory koktajlowe, dynie hokkaido, marchew, zieloną sałatę, cebulę, seler czosnkowy, bazylię, koperek i jarmuż - mogą oni zaoszczędzić w ciągu roku ponad 4 tys złotych. Orientacyjne zbiory uprawy całorocznej to 78 kg warzyw, czyli około 237 sztuk, ich równowartość to 4228 zł. Do tego własne plony dają gwarancję świeżości, doskonałego smaku i ogrom satysfakcji!

 

Więcej informacji o kalkulacji na stronie Shopalike.pl.

 

źródło: materiały partnera

Ocena (3.0) Oceń: