Borowik płowy (Boletus impolitus)

Wstęp
Borowik płowy jest grzybem jadalnym. W Polsce występuje bardzo rzadko, dlatego znalazł się na liście grzybów zagrożonych wyginięciem.
Sezon
Borowik płowy najintensywniej rośnie w czerwcu i lipcu, ale można go także spotkać jesienią.
Występowanie
Borowik płowy występuje wyłącznie w lasach liściastych. Pojawia się głównie w miejscach nasłonecznionych oraz na ciepłych obrzeżach leśnych, a także w starych parkach. Najczęściej można go znaleźć pod dębami, grabami, bukami i lipami. Rośnie na glebach wapiennych. Występuje w Europie, w prowincji Ontario w Kanadzie oraz w Maroku.
Wygląd
Owocnik borowika płowego może osiągać średnicę nawet do 25 cm. Początkowo ma kształt półkolisty, potem wypukły, u starszych osobników jest poduszkowato spłaszczony. Pokryty jest zamszowo-jedwabistą skórą, która jest lekko kropkowana. Jest koloru jasnożółtego lub jasnobrązowego. Pod wpływem uszkodzenia zmienia barwę na rdzawobrązową.
Rurki osiągają długość od 15 do 30 mm. Przy trzonie są wycięte. U młodych osobników mają barwę jasnożółtą, z czasem zielenieją i przybierają oliwkowy odcień.
Trzon u młodych osobników jest pękaty i masywny, u starszych robi się maczugowato wydłużony lub cylindryczny. Osiąga wysokość od 5 do 18 cm. i grubość od 2,5 do 8 cm. Ma żółta barwę, która w górnej części jest jaśniejsza, a w dolnej przechodzi w kolor brązowy lub czerwony. Zdarza się, że u podstawy trzon jest różowy. Powierzchnia trzonu jest włóknisto-łuskowata, niepokryta siateczką.
Miąższ borowika płowego jest biały lub cytrynowożółty, przy podstawie trzonu czasem bywa czerwony. Nie zmienia swojej barwy pod wpływem powietrza. Ma łagodny smak i charakterystyczny, słaby zapach fenolu lub karbolu.
Pomylenie borowika płowego z innymi borowikami jest praktycznie niemożliwe.
Właściwości
Borowik płowy jest grzybem jadalnym cenionym przez znawców ze względu na bardzo dobry smak. Grzyb nie posiada jednak ważniejszych wartości odżywczych.
Zastosowanie
Borowik płowy nadaje się do suszenia oraz gotowania. Należy jednak pamiętać, że w czasie gotowania wydziela bardzo nieprzyjemny zapach fenolu lub karbolu, dlatego użytej do gotowania wody należy się jak najszybciej pozbyć.