Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
Buławka obcięta (Clavariadelphus truncatus)
Nazywana/y także: buławnik obcięty

Spis treści
Wstęp
Buławka obcięta to częściowo chroniona, nader rzadka w Polsce przedstawicielka rodziny buławkowatych (Clavariadelphaceae). Kategoria zagrożenia na Czerwonej Liście E – krytycznie zagrożona wyginięciem.
Sezon
Występowanie
Buławka obcięta jest w Polsce grzybem naturalnie rzadkim, trzymającym się głównie górskich świerczyn.
Wygląd
Owocniki buławki obciętej są gładkie, rzadziej słabo pobrużdżone w pionie.
Hymenofor okrywa całą zewnętrzną powierzchnię owocnika tego grzyba.
Trzon w kształcie buławy hetmańskiej (stąd nazwa) lub maczugi, gładki w dotyku, centralny. Pierścienia oraz pochw brak. Barwy nóżki dość różnorodne, od jasnych i ciemnych żółci przez oranże po brązy.
Miąższ pod skórką złocisty, wewnątrz białawy, po przecięciu ciemnieje robiąc się szary lub brunatny. Smak opisywany różnie, zwykle jako łagodny, słodki, ale mało przyjemny. Woń słaba, ale przyjemna.
Wysyp zarodników buławki obciętej biały. Spory pozbawione koloru, z żółtawą kroplą wewnątrz, eliptyczne, osiągają 10-13 (wyjątkowo aż 16) x 5-7 (sporadycznie aż 10) µm. Podstawki niekiedy dwuzarodnikowe.
Buławkę obciętą łatwo odróżnić od podobnych grzybów za sprawą ściętego wierzchołka. Dość zbliżony wyglądem bywa równie bliski wymarcia w Polsce siatkolist maczugowaty (lejkowiec bulwiasty, lejek klinowy, „zajęcze uszy”) Gomphus clavatus. Siatkolist jednak zasiedla więcej typów siedlisk, ma kapelusze o bardziej liliowym odcieniu i ciemnożółty wysyp zarodników, poza tym jest smaczniejszy.
Również buławka pałeczkowata Clavariadelphus pistillaris może przypominać buławkę obcięta, oba gatunki różnią się jednak kształtem owocnika: zaokrąglonym u buławki pałeczkowatej, a płasko ściętym u ściętej.
Właściwości
Według niektórych buławka obcięta jest grzybem niejadalnym, wg innych np. amerykańskich jadalnym ale przykrym w smaku. Zbiór i spożywanie nielegalne w Polsce z powodu ochrony gatunkowej.
Zastosowanie
Obecnie brak zastosowanie buławki obciętej, trwają jednak wytężone badania nad wykorzystaniem kwasu klawarynowego z buławek i innych grzybów w medycynie i weterynarii. Kwas klawarynowy jest inhibitorem enzymu transferazy farnezylowej, co czyni z niego potencjalne lekarstwo przeciwko nowotworom, progerii (przedwczesnemu starzeniu się), chorobie Alzheimera oraz inwazjom pasożytniczych pierwotniaków (malarii i śpiączce afrykańskiej).
Subscribe
0 komentarzy