Czyreń dębowy (Fomitiporia robusta)

Wstęp
Występowanie
Owocniki czyrenia dębowego rosną głównie na pniach starych dębów. Można je również znaleźć na takich drzewach liściastych jak buk, głóg czy robinia, jednak znacznie rzadziej. Wyrastają pojedynczo lub w grupie.
Sezon
Owocniki czyrenia dębowego porastają drzewa przez wiele lat.
Wygląd
Czyreń dębowy owocnik ma półkolisty, guzowaty lub kopytkowaty kształt. Osiąga szerokość do 30 cm i grubość do 20 cm. Przyrasta bokiem do podłoża. Powierzchnia górna może być pagórkowata i nierówna, najczęściej jest popękana i szeroko strefowana. Na początku powierzchnia jest aksamitna lub filcowata i ma kolor żółtordzawy, później staje się naga i przybiera ciemniejszą barwę – od ciemnorudej, przez szary, do czarnej. Brzeg tępy i zaokrąglony, szeroki, jest zawsze jaśniejszy.
Hymenofor rurkowaty, na początku jest brązowy, u starszych okazów jest szarobrązowy.
Rurki tworzą wiele warstw, które są wyraźnie oddzielone cienkimi warstwami tramy. Mają barwę żółtobrązową z rudym odcieniem. Pory są okrągłe i bardzo małe, koliste. Na początku są żółtobrązowe, później stają się ciemnobrązowe aż do jasnocynamonowych.
Miąższ jest bardzo twardy, jednorodny. Osiąga do 10 cm grubości. Barwa na początku żółtordzawa, później staje się cynamonowa. Ma jedwabisty połysk i niewyraźne pręgowanie. Zapach słaby, grzybowy; smak kwaskowaty.
Właściwości
Zastosowanie
Czyreń dębowy nie posiada żadnego zastosowania.
Wreszcie jakieś porządne fotografie i rzetelny opis.